Werkgevers schreeuwen om technisch talent

In juni werd Jack van der Hoek opnieuw benoemd tot gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Dat hij daarmee automatisch toetrad tot de Board, sluit goed aan bij de ambities van de provincie op het gebied van economie en de arbeidsmarkt.

Wat verwacht u van het lidmaatschap van de Board?

“De Board is een mooi samenwerkingsverband waarmee de economie in de regio wordt bevorderd en we met verschillende partijen onze schouders kunnen zetten onder de verschillende maatschappelijke opgaven waar we met elkaar voor staan. Die driepoot van kennisinstellingen, overheden en bedrijven die samenkomt binnen de Board, vind ik heel interessant. De leden zijn heel divers en dat hoor je terug in de vragen die tijdens bijeenkomsten aan elkaar gesteld worden. Enorm waardevol om te zien – en te kunnen laten zien – hoe verschillende partijen vanuit hun eigen organisatie en achtergrond naar dezelfde vraagstukken kijken.”

Wat zijn uw persoonlijke plannen als lid?

“Ik ben gedeputeerde op het gebied van Economie, Recreatie & Toerisme, Arbeidsmarkt & Onderwijs, Landbouw & Visserij, Bestuur, Europa en Dierenwelzijn. Behoorlijk breed dus. In deze fase – het college zit er net drie maanden – ben ik vooral nog bezig met oriënteren op mijn nieuwe portefeuille. Veel inlezen, op werkbezoek gaan en kennismaken, kijken wat er allemaal op mijn bord ligt. Ik kan dus ook nog niet concreet zeggen waar ik me binnen de Board op ga focussen, maar in mijn vorige collegeperiode heb ik me veel bezig gehouden met circulair inkopen en de energietransitie, belangrijke opgaven binnen de provincie. Die onderwerpen hangen natuurlijk ook nauw samen met economie, dus daar zal ik binnen de Board zeker naar kijken.

In mijn huidige portefeuille is onderwijs en de arbeidsmarkt een belangrijk aandachtspunt. Daar maak ik me graag hard voor en dat sluit natuurlijk ook direct aan bij de uitdaging van de Board. Het tekort aan technisch personeel, op alle niveaus, wordt steeds groter. Dat probleem raakt vrijwel elk bedrijf in de regio en daarmee dus ook de economie. Bovendien hebben we technisch personeel nodig om de beoogde energietransitie ook fysiek mogelijk te maken. Ik hoop dat we daar als provincie, mede dankzij het netwerk van de Board, snel verschil kunnen maken.”

Hoe gaat u dat aanpakken?

“Werkgevers schreeuwen om technisch talent, terwijl er tegelijkertijd duizenden mensen op zoek zijn naar werk. Jongeren, herintreders of mensen die hun huidige baan verliezen door digitalisering: allemaal waardevol talent dat we kunnen opleiden, om- of bijscholen. Al die mensen kunnen bij wijze van spreken morgen beginnen. Er is echt een goede toekomst voor banen in de techniek, maar op de één of andere manier kiest men daar niet voor. Het zou prachtig zijn als we, door de handen ineen te slaan, mensen een omslag kunnen laten maken.”

Aan de slag, dus!

“Zeker! Ik ben me nu aan het verdiepen in de initiatieven die binnen de Board zijn en worden opgezet. Vanuit de provincie lopen namelijk ook al allerlei programma’s op het gebied van onderwijs en de arbeidsmarkt, dus we gaan kijken waar we complementair kunnen zijn en hoe de initiatieven zich tot elkaar verhouden. Wat ontbreekt er nog, wat kan ik als gedeputeerde betekenen, wat heeft de Board nodig van ons en wat hebben wij nodig van de Board? Ik kijk er ontzettend naar uit om de komende jaren met elkaar slagen te gaan maken.”

Meer weten?

De Board werkt binnen het programma TechConnect aan het tekort aan technisch talent. De komende vier jaar gaat het programma 50.000 extra mensen —uit ondervertegenwoordigde groepen— de tech-arbeidsmarkt laten bestormen. In de praktijk betekent dit duizenden vrouwen, mensen uit sociaal kansarmere wijken, grote groepen 40-plussers en MKB’ers die tot programmeur, data-analist, ‘growth hacker’, UX ontwerper of tech-beheer worden opgeleid. | Lees verder

Meer weten over onze Boardleden? Klik hier.

Tekst: Ronne Theunis

20 september 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten