Website Amsterdam Data Exchange gelanceerd

Vrijdag 14 december is de website van de Amsterdam Data Exchange (AMdEX) gelanceerd. De nieuwe website is het begin van regionale samenwerking in Europa voor de onafhankelijke en betrouwbare data-uitwisseling voor iedereen.

De website werd gelanceerd tijdens een informele meeting van zeven steden en regio’s – waaronder Amsterdam, Andalusië, Barcelona, Berlijn, Coimbra, Oslo en Londen – en verschillende departementen van de Europese Commissie om te praten over samenwerking en data-uitwisseling volgens transparante Europese waarden.

Gebrek aan vertrouwen

Data staan centraal bij groei en verandering en bieden nieuwe mogelijkheden voor een eerlijkere en efficiëntere samenleving. ‘S Werelds meest waardevolle bron is niet langer olie, maar data. Maar wist je dat minder dan 1% van alle data daadwerkelijk wordt gebruikt, gedeeld en geanalyseerd? Maar liefst 99% van alle data wordt momenteel niet gebruikt. Wat betekent dat we grote kansen missen. Dit heeft een aantal oorzaken: technisch, juridisch, maar vooral een gebrek aan vertrouwen waarvóór de data worden gebruikt.

Transparante marktplaats voor data

Data-uitwisseling is daardoor vaak zo duur, inefficiënt en juridisch omslachtig dat organisaties liever helemáál geen data uitwisselen.  Zo profiteert slechts een handvol wereldwijde spelers van de voordelen van onze data. Om een echte en rechtvaardige data-economie tot stand te brengen, hebben we verschillende infrastructuren en incentives nodig voor het delen van gegevens. De AMdEX is gebaseerd op de overtuiging dat een eerlijke en betrouwbare datamarkt, waarin gebruikers controle hebben over hun data én over de spelregels van de markt zelf, leidt tot een rechtvaardige data economie. Een data economie die in overeenstemming is met onze waarden, onder onze Europese voorwaarden, met respect voor de privacy van onze burgers en het concurrentievermogen van onze bedrijven. In Europa zouden we graag een dicht netwerk van die eerlijke marktplaatsen zien, en daarom willen  we dat steden en regio’s hierin een faciliterende rol spelen. Bekijk hier de website van AMdEX.

14 december 2018

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten