We hebben je nodig aan de ‘Uber’kant in tech!

Er is een schreeuwend tekort aan mensen die de juiste capaciteiten hebben om openstaande tech-functies in te vullen. Per jaar heeft regio Amsterdam ongeveer 10.000 vacatures voor bijvoorbeeld programmeurs en data-analisten, en dat worden er alleen maar meer.

Ben je het Uber en Deliveroo-chauffeuren zat? We hebben je nodig in tech! Zo becijferde ING in 2017 al dat de technologische industrie tot 2030 zo’n 120.000 nieuwe mensen nodig heeft als de sector dé economische groeimotor wilt blijven. Tegelijkertijd is er een enorm onbenut potentieel binnen de Metropoolregio Amsterdam. Daarom komt het Belgische MolenGeek-concept onder de naam ‘TechGrounds‘ naar Nederland. De eerste vestiging wordt in september geopend in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Osdorpplein onder de naam ‘TechGroundWest’.

Techwereld van en voor iedereen

MolenGeek is een combinatie van een codeerschool, incubator-programma en coworking space middenin de wijk Molenbeek in België. Mensen uit de wijk met een idee zijn welkom, en dat idee kunnen ze daar verder uitwerken tot een eigen bedrijf. Toegang is gratis. Ze kunnen leren programmeren in de coding school of hun bedrijfsidee verder uitwerken binnen het incubator-programma. Ongeacht leeftijd, achtergrond, opleiding, geslacht of competentie. Het biedt een laagdrempelige kans om de techwereld in te stromen.

Techtalent in regio Amsterdam

Dat wilden wij ook voor de regio Amsterdam en eigenlijk heel Nederland. Want vanuit TechConnect zagen wij dat er veel techopleidingen en tech-hubs zijn, maar dat die ver af staan van de jongeren in bijvoorbeeld Amsterdam Nieuw-West of Zaanstad Poelenburg. Er is nog zoveel onbenut potentieel in onze steden en dorpen. Mensen die de achtergrond niet hebben, die niet het juiste beeld hebben van tech, die het netwerk of de financiële middelen niet hebben om een techopleiding te gaan volgen. Het activeren en opleiden van deze mensen is precies waar het MolenGeek-concept – en nu dus TechGrounds – een oplossing voor biedt.

TechGrounds bestaat net als MolenGeek uit vier onderdelen. Het biedt een coworking space, een incubator-programma, een programmeerschool én cursussen digitale vaardigheden. Het draait hierbij allemaal om ondernemerschap, het aanleren van digitale vaardigheden en het om- en bijscholen van mensen naar een tech-baan. Hiermee verbindt TechGrounds de vraag van grote bedrijven naar techtalenten met het onbenut potentieel in de Metropoolregio Amsterdam.

Meedoen aan TechGroundWest?

Op 19 juni zijn de plannen voor TechGroundWest gepresenteerd. Wat gaat TechGroundWest concreet wanneer doen? En hoe ziet dat eruit? Volgende stap is om direct van start te gaan met de wervingsactiviteiten, om de eerste lichting studenten van het incubator-programma en de programmeerschool vol te krijgen. In eerste instantie zijn er zes plekken voor het incubator-programma en vijftien voor de programmeerschool.

In september is de verbouwing van de locatie OBA Osdorp klaar en kunnen de eerste events op de locatie zelf worden georganiseerd. Dit worden startup-weekenden en hackatons die zijn gericht de ondernemerschapszin bij deelnemers aan te wakkeren. Verder worden er TekkieWorden-workshops en zomerkampen georganiseerd om jongeren kennis te laten maken met digitale vaardigheden en de techwereld. In oktober gaat vervolgens het incubator-programma en de programmeerschool van start.

Dus loop jij al tijden met een idee voor een bedrijf rond, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben je het Uber en Deliveroo-chauffeuren zat? Wil je weer aan het werk of ben je gewoon toe aan een nieuwe stap in je carrière? Kortom, wil je meedoen? We komen je niet helpen, maar we hebben je wel nodig!

19 juni 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten