Supermarkt voor handel in data

Als data het nieuwe goud zijn, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we allemaal kunnen profiteren van de mogelijkheden? De Amsterdam Data Exchange (kortweg: AMdEX), een initiatief van Science Park Amsterdam en de Amsterdam Economic Board, kan hierop het antwoord zijn. Het project, zoals beschreven in een rapport dat vandaag wordt uitgebracht, heeft tot doel brede toegang tot data te bieden voor onderzoekers, bedrijven en particulieren. Geïnspireerd door de Open Science Cloud van de Europese Commissie, is het project bedoeld om verbinding te maken met soortgelijke projecten in heel Europa. En uiteindelijk zelfs onderdeel te worden van een wereldwijde beweging om data makkelijker te delen.

Het idee is ontstaan tijdens het Science and Business diner georganiseerd door het Amsterdam Science Park (ASP). Met de geschiedenis van het Science Park op het gebied van technologische innovatie en digitale connectiviteit, was de Amdex een logische stap. “Het delen van gegevens gebeurt hier al veel, maar op informeel niveau,” legt Margo Keizer van het ASP uit. “We brengen al die verschillende initiatieven bij elkaar. Om dit te doen, moeten we diverse infrastructurele en juridische kwesties aanpakken.” De Amsterdam Data Exchange is een initiatief om precies dat te doen, voegt ze eraan toe.

Transparant en vertrouwd

“De vraag is, hoe kunnen we efficiënt werken met al deze gegevens?”, zegt Wouter Los, die met zijn uitgebreide ervaring in de Europese wetenschappelijke gemeenschap heeft geholpen om de functie van de data marktplaats te onderzoeken. “We willen naar een open, democratische speelveld toe” legt hij uit. “In dit model – in tegenstelling tot de monopolistische modellen die je nu tegenkomt – blijven gegevens van de eigenaren en beslissen zij zelf welke gegevens kunnen worden gedeeld met wie en onder welke voorwaarden. We bouwen een marktmodel waarin iedereen in staat is om gegevens te raadplegen en te gebruiken op een transparante, vertrouwde wijze.”

“Als gemeente hebben we sinds 2011 een open data beleid. Gemeentelijke data is van de gemeenschap en moet dus voor iedereen beschikbaar zijn, tenzij de privacy in het geding is”, zegt Ger Baron, Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam. “De afgelopen jaren hebben we geleerd om data op verschillende manieren open te maken. Panoramafoto’s bijvoorbeeld zijn vrij toegankelijk op ons dataportaal. Daarnaast delen we data met marktpartijen om bijvoorbeeld een parkeerplek te vinden. Wij willen data graag delen, maar wel volgens de juiste voorwaarden. Dit vereist een markt voor data met transparante regels. Dat is precies wat de Amsterdam Data Exchange kan bieden.”

Na de publicatie van dit rapport, waarin een visie op de open data markt wordt geschetst, zal het ontwerp verder worden geconcretiseerd aan de hand van usecases.

“Het delen van data is de sleutel tot het oplossen van onze 21e eeuwse uitdagingen.  “En met de Amsterdam Data Exchange loopt Amsterdam hierin voorop”, zegt Willem Koeman van de Amsterdam Economic Board.

Wil je meer weten? Op 15 mei organiseren we een bijeenkomst over de Amsterdam Data Exchange, stuur een mailtje naar w.koeman@amecboard.com om op de hoogte gehouden te worden.

Lees hier in het kort waar AMdEX voor staat

Lees hier het uitgebreidde AMdEX rapport

 

23 maart 2018

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten