Utrecht zet in op IT-banen met opening TechGrounds Overvecht

TechGrounds opent een nieuwe locatie in de Utrechtse wijk Overvecht. Het is de vierde fysieke locatie van het inmiddels landelijke initiatief dat ‘tech-hubs’ in wijken opzet en verborgen IT-talent activeert. Na eerdere succesvolle vestigingen in Amsterdam Nieuw-West, Zuidoost en Rotterdam Zuid, gaat TechGrounds nu in samenwerking met Capgemini, AWS re/Start, Salesforce, UTC, UWV en gemeente Utrecht tech-opleidingen en -banen toegankelijk maken voor verborgen talenten in de wijk Overvecht.

De afgelopen maanden heeft de buurt Overvecht kennisgemaakt met TechGrounds en de eerste groep van twaalf deelnemers rond deze maand de opleiding tot ‘cloud engineer’ af. Na de opstartfase van de afgelopen maanden in de Utrechtse wijk Overvecht, wil TechGrounds vanaf nu jaarlijks 75 mensen mét baangarantie opleiden. Hiervoor zijn in samenwerking met lokale partners Capgemini, AWS re/Start, Salesforce, UTC, UWV en gemeente Utrecht, ‘dedicated’ klassen opgezet. Daarin worden deelnemers vanuit de directe behoefte van het bedrijfsleven opgeleid.

Net als in de andere vestigingen ligt in vestiging ‘Utrecht Overvecht’ de focus op vrouwen (+50%), culturele diversiteit én in het bijzonder mensen die momenteel werkloos zijn of in een niet-duurzame baan zitten. “Er is veel vraag naar werknemers in de IT. Door nu met TechGrounds te investeren in Overvecht verwachten we dat veel werkzoekenden uit de wijk een duurzame baan vinden in deze kansrijke sector”, aldus Wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen).

“Na onze succesvolle start op meerdere locaties in Amsterdam en Rotterdam zijn we verheugd om met bestaande en nieuwe partners in Utrecht te landen. Samen met de Utrecht Tech Community gaan we werkzoekenden opleiden vanuit de behoefte van het bedrijfsleven dat hard op zoek is naar talent. In en rond Utrecht zijn veel partijen die ons steunen met kennis, netwerk en startkapitaal en we kijken met trots uit naar de eerste lichting ‘TechGrounders’ die gegarandeerd hun weg gaat vinden binnen de aangesloten bedrijven”, aldus Abdessamad Dari, managing director TechGrounds Utrecht.

Vernieuwd opleidingsaanbod

In Utrecht introduceert TechGrounds een nieuw opleidingstraject genaamd ‘TechSupport’. Dit leer-werktraject leidt verborgen talenten, met minimaal MBO3/4 denk- en werkniveau, in vier weken op tot IT helpdeskmedewerker. Na vier weken gaan de deelnemers vier dagen aan het werk bij een werkgever en komen één dag per week terug naar TechGrounds voor ‘upskilling’ en ‘coaching’. Na zes maanden hebben ze het volledige traject afgerond en gaan ze fulltime aan de slag bij hun werkgever.

“TechGrounds groeit. In het aantal locaties, partners en verschillende opleidingen, maar ook in het aantal deelnemers dat een baan in tech vindt. Ons gratis opleidingsprogramma, zonder vereiste vooropleiding, is geëvolueerd tot een opleiding die naadloos aansluit op de behoefte van het bedrijfsleven. Waar we deelnemers eerder alleen actief ‘matchten’ aan bedrijven, leiden we nu deelnemers via ‘dedicated’ klassen direct op voor een openstaande rol bij een aangesloten organisatie. Onze partners gaan daarmee actief het tekort aan tech-talent te lijf en dragen hiermee tegelijkertijd bij aan kansengelijkheid in tech”, aldus Saskia Verstege, managing director bij TechGrounds.

Groeiend aantal partners kijkt anders naar talent

Door anders naar talent te kijken wil TechGrounds, samen met de Utrechtse partners, maar ook met o.a. Randstad, MediaMonks, Deloitte, KPN, Rabobank, Technicom en bijvoorbeeld Hema, de oplopende tekorten op de IT-arbeidsmarkt te lijf gaan. Waar tot voor kort kandidaten op basis van een cv werden afgewezen, vanwege gebrek aan ervaring of specifieke vaardigheden, wordt er nu door steeds meer partners gekeken naar talent en leervermogen. “Deelnemers ontwikkelen op technisch vlak, maar vooral ook op persoonlijk vlak. Het is mooi om te zien dat het vertrouwen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt met de dag groeit, aldus Sebnem Ozec, Corporate Recruiter bij Capgemini Financial Services.

TechGrounds Group duikt Nederlandse wijken in

De komende jaren streeft TechGrounds ernaar om uit te breiden naar zes vestigingen. Almere en Eindhoven staan bovenaan de lijst. Vanaf 2023 moeten er jaarlijks 250 mensen vanuit het TechGrounds traject gegarandeerd in een tech-baan in het bedrijfsleven instromen. De snelle groei van TechGrounds is mede te danken aan de almaar stijgende vraag naar IT-talent en de samenwerkingsbereidheid vanuit het bedrijfsleven, dat in toenemende mate oog heeft voor diversiteit en inclusie. In het doel om de mismatch op de IT-arbeidsmarkt op te lossen, zijn de krachten van TechGrounds gebundeld met die van TekkieWorden, ‘s Nederlands grootste gids naar studeren en werken in IT. Samen bieden zij het volledige traject aan van kennismaking met alle IT-domeinen & IT-opleiders, tot een opleiding en baan in IT.

Over TechGrounds

TechGrounds lost de mismatch op de IT-arbeidsmarkt op door verborgen talent uit de wijken en communities te activeren naar IT. Met een specifiek focus op vrouwen en culturele diversiteit, zodat tech van iedereen wordt. TechGrounds biedt kortlopende IT-opleidingen aan mét baangarantie, waarin onbenutte talenten worden opgeleid richting ‘AWS/ Azure Cloud’, ‘Salesforce consultant/ developer of ‘Webdevelopment’. TechGrounds is een initiatief van TechConnect, ontstaan vanuit de Amsterdam Economic Board en het Brusselse MolenGeek. TechGrounds Utrecht heeft de steun van Capgemini, UTC, UWV, Booking.com, Rabobank, TomTom, JPMorgan, opleidingsfonds CA-ICT, de gemeente Utrecht, Europese Unie en werkt samen met Amazon Web Services (AWS), Salesforce, Nextview, Sentia, HEMA, PostNL, Randstad en vele andere partners. Kijk voor meer informatie op: www.techgrounds.nl.

16 december 2021

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten