Verantwoorde data-oplossingen inkopen: hoe doe je dat?

Met inkopen kunnen we niet alleen een duurzame impact hebben, maar ook een sociale of een maatschappelijke impact. Kijken we naar ICT en data diensten, dan kijken we niet alleen naar duurzame apparaten, of duurzame manieren om je data op te slaan en te gebruiken, maar ook naar maatschappelijk verantwoord gebruik van data. Hoe kan je daar als organisatie mee omgaan? En hoe kan je impact maken door ethisch verantwoorde data-oplossingen in te kopen?

Hoe ga je als organisatie verantwoord om met het inkopen van ICT en data-diensten en producten? En hoe zet je een stap verder met ethisch verantwoorde data-oplossingen? Bij (gebruiksrechten voor) software, tools, apps en diensten zijn duurzame alternatieve producten op de markt. Sluiten jouw data-diensten en ICT-producten aan bij de waarden binnen jouw organisatie?

We digitaliseren steeds meer en data lijkt wel overal en niet te vermijden. En zoals de Waag Society, een  organisatie die pleit voor eerlijke, inclusieve en open omgaan met technologie, stelt: technologie is een ijsberg waarvan je slechts het topje ziet. Ook jouw organisatie drijft op data. Denk aan de personeels- en klantdata, of de data van gebouwen, machines en productieprocessen. Of als we focussen op facilitaire data, die van slimme apparaten (IoT), smart buildings, toegangspoortjes, parkeerdiensten, of de data van afval, onderhoud en catering. Niet alleen de data in je eigen systemen, maar ook in die van leveranciers.

Vind hier tips en meer informatie hoe je zelf aan de slag kan en impact kan maken.

Tada: Verantwoord omgaan met data aan de hand van 6 waarden

In 2018 is door een groep betrokken professionals het Tada Manifest opgesteld. Met elkaar hebben ze zes waarden uitgewerkt, die van belang zijn voor een verantwoorde data-maatschappij. Nu drie jaar later, zijn er steeds meer partijen die deze waarden omarmen en in de praktijk brengen. Iedere organisatie geeft daar een eigen invulling aan, en daarmee een eigen kleur.

Het Tada platform onderzoekt wat de belemmeringen zijn bij het implementeren van verantwoorde data-toepassingen. Het wil partijen uit het Tada netwerk bij elkaar brengen om samen tot oplossingen te komen.

15 april 2021

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten