Technologie als next nature

Tijdens de Netwerkborrel proost de Board samen met zijn samenwerkingspartners alvast op het nieuwe jaar. De blik is op de toekomst gericht. Want ook in 2018 moet de Metropoolregio Amsterdam weer een stuk groener, gezonder én slimmer worden. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

‘Wat heeft de supermarkt van de toekomst in de aanbieding?’ Hendrik-Jan Grievink, designer en art director van Next Nature Network, laat zien welke producten we over tien of twintig jaar misschien in ons boodschappenwagentje gooien: pharmaceutical sushi, wijn die pas in de magnetron zijn definitieve smaak aanneemt en een muurverf die je – eenmaal aangebracht – een leven lang van kleur kunt laten veranderen. ‘Speculatieve producten die allemaal zijn ontwikkeld volgens de Nano-technologie, the next big thing,’ zegt Grievink tegen de gasten die met een drankje in de hand om de hoge statafels aandachtig staan te luisteren.

Twitterimplantaat

Grievink denkt samen met de Amsterdam Economic Board na ‘over nieuwe initiatieven en ideeën om de Metropoolregio Amsterdam in de toekomst tot een slimme, gezonde en groene regio te maken,’ zoals directeur Nina Tellegen dat tijdens de opening zegt. En al klinkt zo’n hightech Nano Supermarkt misschien als een rariteitenkabinet, toch zijn de vage contouren van de toekomst al zichtbaar. Volgens Grievink is het onvermijdelijk dat biologie en techniek gaan fuseren, technologie onze next nature wordt. ‘Dat roept een discussie op,’ zegt hij. ‘Wat voor toekomst hebben we voor ogen? Wíllen we wel een Twitterimplantaat die data van onze health lifestyle bijhoudt met ons hele netwerk?’
De discussie hoe we in de Metropoolregio Amsterdam omgaan met data moet nu al gevoerd worden, meent Tellegen. ‘Want van wie zijn die data eigenlijk?’ vraagt ze zich af. ‘Waar ligt de verantwoordelijkheid van een bedrijf?’ Daarom lanceerde de Board het manifest ‘Tada-Duidelijk over Data’; een beweging waarbij overheden, bedrijven en andere organisaties uit de regio samenwerken aan ethiek in de nieuwe technologie. ‘Jullie kunnen het manifest straks alvast live ondertekenen bij mijn collega Willem Koeman,’ zegt Tellegen. Tada is één van de vele initiatieven waar de Board samen met het netwerk aan werkt richting State of the Region, dat komende zomer wordt georganiseerd, en onderdeel is van het WeMakeThe.City Festival. Ook andere initiatieven zoals het Artificial Intelligence Health Lab, Circulair Inkopen, Green deal MRA ZES en een Mobility Portal voor Amsterdam Arena worden door de Board ondersteund.

Een goed mens zijn

Voordat de gasten verder praten, borrelen en netwerken is het woord nog even aan Boudewijn Wijnands, CEO en Founder van DeedMob. ‘Dankzij de kerstmuziek bij binnenkomst van deze netwerkborrel zitten we al helemaal in de kerstsfeer,’ lacht Wijnands, ‘en dan popt als vanzelf de vraag op: hoe kan ik een goed mens zijn?’ Met zijn online platform DeedMob – dat mensen stimuleert om op grote schaal vrijwilligerswerk te doen – hoopt hij als startup dat proces wat te vergemakkelijken. ‘We bieden sociale organisaties de technologische tools om hun krachten te bundelen en maatschappelijke problemen op te lossen.’ Tellegen reageert: ‘Laten we al die goede voornemens bespreken tijdens de borrel!’

De Christmas Classics zingen door de speakers en Irma de Waal Hogeschool van Amsterdam (hoofd communicatie Beweging, Sport en Voeding) proost op haar goede voornemen om Grievink van de Nano Supermarkt een keer uit te nodigen: ‘Om een gastcollege te geven aan mijn studenten.’ De Waal bezoekt regelmatig Meetups en netwerkborrels van de Board; niet alleen vanwege de onderwerpen die ze ‘mega interessant’ vindt maar ook omdat ze graag meedenkt waar de HVA als kennisinstelling heen moet gaan.

Onverwachte ontmoetingen

Even verderop staat Stefani Mans (Public Relations) van ESTI Developers die in gesprek raakt met iemand van MisterGreen. ‘Duurzame mobiliteit is hun expertise,’ zegt Mans. ‘Voor mijn werk ga ik daar een artikel over schrijven en zij kunnen voor mij informatie aandragen over zelfrijdende auto’s. Heel interessant.’ Victor Bos van de Board krijgt vooral praktische vragen van de gasten: ‘Hoe kan ik met mijn bedrijf aansluiten bij de Board?’ Zijn collega Willem Koeman is ondertussen de tel van de handtekeningen voor het manifest Tada allang kwijtgeraakt. Dat is alvast een goed teken.

 

Verslag: Renske Jonkman.

18 december 2017

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten