TeachforAmsterdam zet IT-talent voor de klas

De Metropoolregio Amsterdam kampt met een oplopend tekort aan 200 informaticadocenten. Vanuit het programma ‘TechConnect’ is het initiatief ‘TeachforAmsterdam’ actief. Een programma waarin net afgestudeerde of reeds werkende IT’ers hun passie overbrengen aan de volgende generatie. De ‘hybridedocent’ als oplossing om het almaar stijgende tekort aan informaticadocenten aan te pakken en tegelijkertijd IT’ers te helpen hun techkwaliteiten optimaal te benutten.

Het tekort aan informaticadocenten in de almaar groeiende techsector van de Metropoolregio Amsterdam, past in een landelijke trend van oplopende tekorten. Een trend die haaks staat op de almaar groeiende vraag naar techtalent op de arbeidsmarkt, in een steeds meer techgedreven samenleving.

Programma en doel TeachforAmsterdam

Bij TeachforAmsterdam volgen de IT’ers, naast een driedaagse werkweek in het bedrijfsleven, twee dagen een traineeship waarin zij in twee jaar tijd worden opgeleid tot eerstegraads docent en tegelijkertijd stage lopen in het voorgezet onderwijs. Daarnaast wordt er elk semester een inspiratieavond georganiseerd om de docenten in opleiding te helpen bij de vakinhoud.

“Met het oplopend tekort aan informaticadocenten, in een van de belangrijkste groeisectoren van de Metropoolregio Amsterdam, is het bijzonder hoe bedrijfsleven, voortgezet onderwijs, lerarenopleidingen UvA en VU, samen met de gemeente Amsterdam, de handen ineen slaan om dit tekort op te lossen”, aldus Viktor Bos, Challenge Lead ‘Talent van de Toekomst’ bij de Amsterdam Economic Board.

TeachforAmsterdam x TechConnect

TeachforAmsterdam is een initiatief van TechConnect, het actieprogramma dat de komende vier jaar de kansengelijkheid gaat vergroten door tech opleidingen & tech banen toegankelijk te maken voor iedereen. Uiteindelijk moeten er 50.000 extra mensen hierdoor de tech-arbeidsmarkt op komen, verspreid over de Metropoolregio Amsterdam.

TechConnect, een initiatief van de Amsterdam Economic Board, trekt hierin samen op met de lerarenopleidingen UvA en VU, Platform Bèta Techniek, CA-ICT, BIT-students en bedrijven als TomTom en info.nl. In samenwerking met de onderwijsinstellingen wordt de komende periode gekeken op welke manier de IT professionals ook als vakdocent voor de klas kunnen gaan staan.

Zie ook artikel in FD: “Bedrijven gaan programmeurs delen met scholen

5 februari 2019

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten