Regionale kandidaten Zorginnovatieprijs 2022 stellen zich voor

Dit zijn dé Noord-Hollandse zorginnoveerders! Care XS, Elementa Labs, KOPPL en Skinive zijn genomineerd voor de Zorginnovatieprijs 2022. Zij stellen zich voor.

De vier Noord-Hollandse, regionale kandidaten bieden uiteenlopende diensten. Van laagdrempelige toegang tot zorg en welzijn, infuuszorg aan huis, een app voor diagnoses van huidaandoeningen tot een voice-assistent voor in het lab. Op 8 februari horen we wie de winnaar is. Wil je er online bij zijn? Meld je dan nu aan!

KOPPL

Voor kwetsbare doelgroepen zijn er in elke gemeente tal van aanbieders beschikbaar. De ene organisatie kan helpen bij geldzaken, de andere met inburgeren en een derde met dagbesteding. Maar de beste organisatie vinden voor een specifieke hulpvraag, is geen sinecure, zo blijkt ook uit de ervaring van KOPPL-oprichters Marnix Kistemaker, Melle Meijer en Maarten van de Weijer.

Daarom bieden zij nu software die elke gemeente of organisatie kan gebruiken om een doel en doelgroep te ondersteunen met het vinden van passend aanbod. Mensen die hulp nodig hebben komen dankzij deze software snel bij een geschikte partij uit. Ook is het kostenefficiënt, vertelt Kistemaker. “Laagdrempeligheid is ons uitgangspunt. Ik wil positieve verandering brengen in deze sector en de hobbels die er momenteel nog zijn voor toegankelijkheid wegnemen. Daar hebben niet alleen de eindgebruikers wat aan, maar ook eerstelijns hulpverleners zoals huisartsen of wijkverpleging, die tot over hun oren in het werk zitten.”

Lees het complete interview met Marnix Kistemaker voor meer informatie over KOPPL.

Skinive

Twintig procent van de mensen kampt met een huidaandoening. Dat kan acné zijn of een virus, maar ook een beginstadium van huidkanker. Hoe eerder zo’n huidaandoening wordt ontdekt, hoe beter iemand behandeld kan worden. De app Skinive kan helpen bij die detectie. Zo’n 5.000 dermatologen en huisartsen in de EU en een aantal Oost-Europese landen gebruiken ‘m al voor hun diagnoses. Vanaf dit voorjaar is er in de app-stores ook een versie voor patiënten verkrijgbaar.

Van de dermatologen die de app gebruiken krijgt Skinive waardevolle feedback en inmiddels zijn er ook veel huisartsen die de app in hun consulten tevoorschijn toveren. “Misschien is de app voor hen nog wel waardevoller, omdat zij geen specialisten zijn op het gebied van huidaandoeningen”, zegt Kirill Atstarov, CEO en oprichter van Skinive. “Zij kunnen een foto maken, een analyse doen en eventueel om een second opinion vragen. Zij hoeven minder snel door te verwijzen wat enorme besparingen in zorgkosten kan opleveren.”

Bekijk het interview met Kirill Atstarov over Skinive.

CareXS

Iedereen die ook maar iets met zorg te maken heeft, weet het: we staan voor grote uitdagingen. De komende jaren zal de zorgvraag toenemen, maar het aanbod groeit niet voldoende mee. “We moeten op zoek naar oplossingen om duurdere zorg te voorkomen”, zegt Cliff Bos, CEO en mede-oprichter van CareXS.

Het bedrijf is genomineerd voor zijn nieuwste product: Connected Infuuszorg Thuis. Deze oplossing maakt infuustoediening thuis makkelijker, veiliger en beter controleerbaar maakt. Hiervoor maakt het bedrijf dankbaar gebruik van de expertise van apothekers. Bos: “Met deze technologie kunnen we een infuuspomp digitaal koppelen, het verloop van de toediening digitaal vastleggen en op afstand monitoren. De verpleegkundige die de pomp bedient hoeft zich dan niet meer druk te maken om de verslaglegging, die wordt hiermee geautomatiseerd. Zo kan hij of zij zich focussen op de zorg voor de patiënt.”

Over CareXS lees je meer in het interview met Cliff Bos.

Elementa Labs

In februari is het zover: dan gaat na jaren van ontwikkelen de eerste versie van Elementa Labs live. Laboratoria uit de hele wereld kunnen dan gebruikmaken van de voice-assistent van de

Amsterdamse startup en zo sneller onderzoeken en innoveren. De voice-assistent helpt ze bij het digitaal documenteren van hun bevindingen.

Ahmed Khalil is bedenker en oprichter van Elementa Labs, dat nu uit een team van vier personen bestaat. “Ons gezondheidssysteem is te veel gerecht op het beter maken van mensen en te weinig op preventie. Wij zoeken partners waarmee we die visie delen en die hun onderzoek naar het volgende niveau willen brengen.” Daarom is hij ook blij met en trots op de nominatie voor deze voorronde van de Zorginnovatieprijs. “Ik grijp elke gelegenheid aan om onze visie en dat wat we doen te delen, dus ook deze.”

Ahmed Khalil vertelt meer over Elementa Labs in zijn interview.

Zorginnovatieprijs 2022

Alle vier de regionale kandidaten uit Noord-Holland zijn blij met hun nominatie voor de Zorginnovatieprijs 2022. Het voelt als erkenning voor jarenlang hard werken. Ook zijn ze nog niet eerder naar buiten getreden met hun verhaal. Met deze nominatie op zak, hopen zij hun netwerk uit te breiden. De genomineerden maken kans als beste uit de bus te komen tijdens de voorronde op 8 februari. De regionale winnaar mag Noord-Holland vertegenwoordigen op 17 maart tijdens de landelijke finale van de Zorginnovatieprijs.

De Zorginnovatieprijs regio Noord-Holland wordt georganiseerd door Zorg2025-partners Amsterdam Economic Board, Rabobank, SIGRA, Smart Health Amsterdam en ahti – Amsterdam health & technology institute. De winnaar van de voorronde op 8 februari gaat naar de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022 op 17 maart. Finalisten maken daar onder meer kans op een geldbedrag van 15.000 euro.

Wil je op 8 februari online bij de voorronde aanwezig zijn? Meld je direct aan!

Tekst: Mirjam Streefkerk

31 januari 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten