Paul Elbers over het verbeteren van zorg voor IC-patiënten met behulp van AI

Medische experts en datawetenschappers gebruiken Artificial Intelligence om het coronavirus te bestrijden. Intensivist Paul Elbers van het UMC Amsterdam sprak met NPO over de rol van AI in de zorg en hun strijd tegen het coronavirus.

Bekijk hier het fragment.

Bekijk hier een eerder nieuwsbericht over het Amsterdam UMC dat een database met medische gegevens vrijgeeft, gepubliceerd op de website van NOS.

Breng algoritmen naar het ziekenhuisbed

Medische data zijn er in overvloed en kunnen worden gebruikt om de gezondheid van toekomstige patiënten te verbeteren. Maar dit brengt aanzienlijke technische, administratieve, juridische en organisatorische uitdagingen met zich mee. Het belangrijkste is dat artsen en datawetenschappers elkaar momenteel niet altijd goed begrijpen. Of ze kennen elkaar helemaal niet. De partners van Amsterdam Medical Data Science (AMDS) willen dat veranderen om de medische datawetenschap en patiëntenzorg te verbeteren. Ons belangrijkste doel is om zorg te verbinden met data science.

Amsterdam Medical Data Science (AMDS)

Universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) Mark Hoogendoorn benadrukte hoe belangrijk het is om medische data science-toepassingen in de klinische praktijk naar het bed te brengen. “We zien veel data science-toepassingen die de patiënt bijna nooit bereiken. We vinden het erg belangrijk om dat  te doen om dingen vooruit te helpen. ”

De Amsterdam Medical Data Science Group wordt ondersteund door The Right Data Right Now consortium, dat bestaat uit Amsterdam UMC, OLVG, Vrije Universiteit, Pacmed, de Amsterdam Economic Board en Smarthealthamsterdam.com

AMDS organiseert maandelijkse Medical Data plus Pizza-bijeenkomsten, met als doel de kloof te overbruggen tussen mensen uit de gezondheidszorg en datawetenschappers door beide samen te brengen in een informele setting, voor presentaties en pizza. In het Amsterdam UMC bespreken datawetenschappers, medische professionals en onderzoekers hoe AI (Artificial Intelligence) en medische data kunnen worden gebruikt om patiënten te helpen en de medische praktijk te verbeteren. Het aantal deelnemers is sinds de start in augustus 2018 gestaag gestegen; steeds meer mensen zijn aanwezig om te horen over het laatste nieuws en innovaties binnen medische data, en om nieuwe samenwerkingen te starten.

Smart Health Amsterdam (SHA)

SHA is opgericht door de gemeente Amsterdam, de Amsterdam Economic Board en amsterdam & partners om een ​​sterk netwerk te bieden voor data- en AI-gestuurde innovatie in de Amsterdamse life sciences en health sector. SHA verbindt alle data- en AI-gerelateerde spelers, instellingen, innovators, wetenschappers, medici, investeerders en andere knappe koppen van Amsterdam.

Samen met onze partners streven we ernaar om gezondheidsinitiatieven onder de aandacht te brengen moedigen we de verbinding tussen gezondheidsinnovators binnen de regio Amsterdam aan. Ook fungeren we als aanspreekpunt. Word hier lid van onze community.

26 maart 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten