LEAP werkt aan energiebesparing van ICT binnen datacenters

De Amsterdam Economic Board start samen met NL Digital, Green IT Amsterdam, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Omgevingdienst Noordzeekanaalgebied L*E*A*P (Lower Energy Acceleration Program). Het doel van L*E*A*P is het potentieel van energiebesparing van ICT binnen datacenters benutten en het tempo te versnellen naar de duurzame digitale economie.

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) wordt hard gewerkt aan een slimme, groene en gezonde leefomgeving. In het licht van het Klimaatakkoord dat juni 2019 is gepresenteerd, staan ingrijpende veranderingen op stapel. Onderdeel van de aanpak is de energietransitie met daarin energiebesparing als belangrijke stap.

“Met dit initiatief willen we perspectief bieden voor het benutten van (nieuwe) technieken en het versnellen van ontwikkelingen die kunnen leiden tot energiereductie met behulp van ICT, bij organisaties die veel dataverkeer hebben. Om dit voor elkaar te krijgen is samenwerking met de gehele keten nodig. LEAP wil krachten bundelen om het verschil te maken. We nodigen alle partijen die denken een verschil te kunnen maken van harte uit mee te doen”, aldus Marjolein Bot, Challenge Lead Energie bij de Amsterdam Economic Board.

De eerste koplopers hebben al aangegeven mee te willen doen: KPN, Schiphol, Interxion, NEP Netherlands, Gemeente Amsterdam en TU Eindhoven. Het initiatief wordt tevens ondersteund door de Dutch Datacenter Association.

Gevolgen groeiend dataverkeer

De voortschrijdende digitalisering van onze maatschappij zorgt ervoor dat we steeds meer data genereren, versturen en opslaan. Datacenters faciliteren dit dataverkeer, terwijl de ICT hard- en software vaak eigendom zijn van klanten. Door de groei van datagebruik, stijgt de vraag naar elektrische energie. De verwachting is dat het toekomstig benodigd vermogen in 2030 sterkt toe zal nemen ten opzichte van het huidige opgesteld vermogen.

Meer weten?

Lees hier verder over het initiatief met de bijbehorende LEAPlet. Aansluiten doe je door contact te leggen met Marjolein Bot, Challenge Lead Energie.

Interesse in het bredere plaatje waar LEAP in past? En als ondernemer of gemeentehandhaver actief bezig met duurzame warmte, energiebesparing of de opwekking van duurzame energie? Dan kunt u zich in één middag laten bijpraten over alle actuele ontwikkelingen tijdens de vierde editie van het EZK-evenement: Partners in Energie-uitdagingen op 30 januari 2020. Aanmelden kan hier.

24 oktober 2019

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten