Van Lab tot Libie: Amsterdam Smart City en de Board verbinden

Dat deelnemen aan een event van de Amsterdam Economic Board nuttige kennis en interessante samenwerkingen op kan leveren, kan Carin Roest van de gemeente Haarlem beamen. Vorig jaar was ze met een projectpresentatie aanwezig in het Amsterdam Smart City Experience Lab en wij vroegen Carin wat deze deelname de gemeente Haarlem heeft opgeleverd.

“Als secretaris was ik betrokken bij de digitale dienstverleningsprojecten voor Haarlem 2020 en via de Digitale Steden Agenda werd ik geattendeerd op het Experience Lab van Amsterdam Smart City (publiek-privaat programma gecoördineerd door de Board), dat tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap werd georganiseerd op het Marineterrein in Amsterdam.

Amsterdam wordt gezien als hét voorbeeld van digitale innovatie en wij hebben soms in Haarlem de neiging om ons te gedragen als het kleine zusje. Terwijl wij ook heel veel doen op het gebied van digitale dienstverlening: denk bijvoorbeeld aan smart energy, e-health en circulaire economie. Om Haarlem in the picture te zetten, presenteerden we een van onze dataprojecten in het Amsterdam Smart City Experience Lab, ook om andere partijen te ontmoeten die zich met het onderwerp bezighielden.

Het Amsterdam Smart City Experience Lab

Tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap een speciale demo-ruimte op het Marineterrein, de locatie waar inmiddels ook de Board gevestigd is. In meer dan twintig boxes werden Amsterdam Smart City-innovaties uit de hele Metropoolregio Amsterdam getoond aan bezoekers. Die bezoekers liepen uiteen van studenten tot deelnemers aan EU-vergaderingen (alle Europese bijeenkomsten vonden in een speciaal paviljoen op het Marineterrein plaats). Eurocommissaris voor Regionale Ontwikkeling Corina Crețu bezocht ook het Experience Lab.

Ook dit jaar laat Amsterdam Smart City weer innovaties zien op het Marineterrein. Wil je meer informatie over de tours die Amsterdam Smart City organiseert? Kijk dan op Amsterdam Smart City en meld je aan!

Amsterdam Smart City ontving in 2017 51 delegaties met meer dan 700  internationale bezoekers vanuit 25 landen.

Netwerken

We hadden lang niet zo’n moderne presentatie als de andere deelnemers, maar onze aanwezigheid werd wel opgemerkt. Dat merkten we aan de respons die we direct en ook later nog kregen. Sommige bedrijven kende ik al via de Digitale Steden Agenda en het Experience Lab bleek een goede gelegenheid om verder te praten over wederzijdse ontwikkelingen. We wisselden kennis en ervaringen uit en breidden ons netwerk uit.

Er zijn een paar ontzettend leuke samenwerkingen uit voortgekomen: zo ontmoette ik iemand die zich bezighield met platooning, een duurzame manier van bevoorrading met elektronisch gekoppelde trucks. Ik heb hem uitgenodigd om te komen spreken over mobiliteit op een bijeenkomst over de toekomst van Haarlem. In het Experience Lab (en bij de Digitale Stedenagenda) hebben we ook het concept Citybeacons ontdekt: digitale informatieborden die bedrijven, inwoners en overheden met elkaar verbinden. Het zijn veilige public spaces die bovendien de lokale economie stimuleren. Zoiets is ontzettend interessant voor ons, omdat dit soort slimme, state-of-the-arttechnologie zorgt voor een toekomstbestendige infrastructuur.

Een bijzonder gevolg van onze deelname was het bezoek van vijftien burgemeesters uit Libië, een land in wederopbouw. Ze bezochten Amsterdam en kwamen ook naar Haarlem, waar wij ze hebben verteld over slimme, data driven manieren om de registratie van adressen en gebouwen vorm te geven.

Verbinding

In de transitie naar smart cities gaat het voornamelijk om verbinding en daar ligt de kracht van de Board. Ik haal ontzettend veel uit hun nieuwsbrieven en informatievoorziening over regionale samenwerkingen bij innovatieve digitaliseringsprojecten. Daarnaast hecht ik enorm aan persoonlijk contact. Tijdens een informele kop koffie of juist op een groot evenement: als we elkaar opzoeken en onze kennis delen, kunnen we van elkaar blijven leren.”

30 januari 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten