Kantoorgebouw van de toekomst is slim, gezond en duurzaam

Op de Zuidas staat sinds 2014 The Edge, het imposante hightech bouwwerk waar onder andere Deloitte zetelt. In 2015 werd The Edge uitgeroepen tot meest duurzame kantoorgebouw ter wereld en sindsdien ontvangt vastgoedontwikkelaar OVG Real Estate zo’n acht bezichtigingsaanvragen per dag. Directeur Jan Hein Tiedema - lid van de Network Council - vertelt over de bijzondere missie van het real estate technology bedrijf.

“OVG bestond al een jaar of tien, toen oprichter Coen van Oostrom geïnspireerd raakte door Al Gore, die met zijn klimaatfilm The Inconvenient Truth de wereld over reisde om mensen wakker te schudden. Duidelijk werd dat gebouwen met hun grote hoeveelheden CO2-uitstoot enorm vervuilend zijn. Toen besloot OVG: vanaf 2006 ontwikkelen wij alleen nog maar duurzame gebouwen. Kort daarna won OVG daarom de pitch van logistiekbedrijf TNT, dat met de bouw van hun nieuwe energiezuinige kantoorpand het goede voorbeeld wilde geven. In 2011 leverden wij hun volledig CO2-neutrale TNT Centre op en daarna volgden vele andere projecten.

The Edge

Onze grootste trots op dit moment is The Edge, het eveneens volledig CO2-neutrale gebouw op de Zuidas waar Deloitte de grootste huurder is. Toen dat in 2015 werd verkozen tot het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld, kregen we journalisten van over de hele wereld op bezoek. Sindsdien ontvangen we nog zo’n acht aanvragen per dag van bedrijven, kennisinstellingen, overheden, ontwikkelaars, beleggers en huurders: wat is The Edge precies, hoe werkt het, kunnen jullie ons ook helpen?

The Edge is niet alleen klimaatneutraal, het is ook gebouwd met allerlei slimme technologie.  In samenwerking met Philips hebben we de plafonds voorzien van duizenden sensoren om data over de performance en het gebruik van het gebouw te kunnen verzamelen, analyseren en weer in te zetten. Daarmee kunnen huurders veel efficiënter en prettiger gebruik maken van het gebouw. Zo kunnen medewerkers op hun smartphone zien welke (flex)bureaus nog vrij zijn en waar hun collega’s zich bevinden, en individueel de temperatuur of het licht op hun werkplek regelen. De gebouwbeheerder of de werkgever kan vervolgens op basis van die data medewerkers bijvoorbeeld adviseren aan de koelere of warmere kant van het gebouw te gaan werken, zodat ze het klimaat niet hoeven te overrulen. In The Edge maken we optimaal gebruik van natuurlijk daglicht en wordt de luchtkwaliteit voortdurend gemonitord, beide belangrijke factoren in de gezondheid van medewerkers.

Hightech oplossingen

Ook de facilitaire inkoop wordt met onze hightech oplossingen geoptimaliseerd, en daardoor duurzamer. De koffieautomaten in The Edge werken bijvoorbeeld ook met sensoren: als het facilitair bedrijf ziet dat bij vergaderingen bovengemiddeld veel cappuccino’s worden gedronken, kunnen ze daar pro-actief op inkopen. Printers worden uitgewisseld tussen rustige en drukke gangen, zodat ze evenveel gebruikt worden en nog maar één keer per maand een onderhoudsmonteur hoeft te komen. De schoonmaak gebeurt efficiënter, omdat men precies kan zien welke ruimtes vaak gebruikt worden en welke ruimtes soms helemaal niet.

Dit soort kostenefficiënte oplossingen zijn interessant voor huurders, omdat zij meestal zelf de servicekosten van een gebouw betalen.

Merk voor kantoorgebouwen

We zijn het smart building-concept van The Edge nu verder aan het uitrollen, voor zowel binnen- als buitenland. Onder de vlag van Edge Technologies ontwikkelen we een wereldwijd merk voor duurzame kantoorgebouwen, dat huurders altijd dezelfde standaard biedt. Met die keten van gebouwen over de hele wereld kunnen we een gigantische bijdrage leveren aan CO2-reductie. Bovendien geeft het huurders een onderscheidende boodschap op de arbeidsmarkt: ‘onze kantoorgebouwen zijn duurzaam, slim en gezond’.

Omdat de meeste gebouwbeheerders niet genegen zijn te investeren in duurzame oplossingen – de huurder betaalt toch de energierekening -, houden wij als Edge Technologies zelf het beheer over onze Edge-gebouwen. Zo kunnen we het gebruik blijven monitoren en bijsturen. Daarmee onderscheiden we ons ook van andere partijen die werkplekken aanbieden.

In samenwerking met verschillende partners bieden we onze huurders veel flexibiliteit: van co-working spaces voor zzp’ers, tot studio’s en dedicated spaces voor grotere organisaties. Zo ontstaat een inspirerende mix van mensen met een gemeenschappelijke deler: de behoefte aan duurzame werkplekken van hoge kwaliteit, met aandacht voor de mens.

Netwerk

Inmiddels is Edge Technologies gevestigd in Amsterdam, Berlijn, Hamburg en New York en vanuit die vier locaties willen we een portefeuille van Edge-gebouwen ontwikkelen. Ons lidmaatschap network council van de Amsterdam Economic Board blijkt in onze ontwikkeling regelmatig een zeer waardevol netwerk, zowel in de regio als in het buitenland. Bovendien is het een goede manier om in contact te komen met overheden en onze visie op duurzaamheid met hen te delen.”

Tekst: Ronne Theunis

16 juli 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten