Johan Cruijff ArenA als verbinder bij ‘Zuidoost werkt’

Op woensdag 27 maart werd het startsein gegeven voor een nieuw initiatief: Zuidoost Werkt. Werkgevers zoals Johan Cruijff ArenA, BAM, Randstad, AMC, Ikea, Makro, ING en Hogeschool van Amsterdam, spreken samen met de gemeente, het stadsdeelbestuur Zuidoost en maatschappelijke organisaties zoals het UWV, WPI de ambitie uit de komende drie jaar 1000 inwoners uit Amsterdam Zuidoost aan het werk te helpen en te houden bij bedrijven en organisaties in het gebied.

“Ik geloof dat we in een prettiger wereld leven als iedereen meedoet en profiteert van de economische welvaart. Ik geloof in een inclusieve samenleving. Eén nieuwe baan per dag in 3 jaar tijd dat is onze ambitie in Amsterdam Zuidoost, snel scoren dus. Hotels staan te springen om personeel voor het ontbijt, bij het UMC voor lunch en de Johan Cruijff ArenA voor de avond; stewards, beveiligers, schoonmaakpersoneel is nauwelijks te vinden. Daarom willen we samen een poule van mensen helpen aan een vast contract op meerdere locaties.”

Verbinder en aanjager als Boardlid

De Johan Cruijff ArenA; de kathedraal van de 21ste eeuw heeft als samenkomstplek een natuurlijke positie om een verbindende rol te spelen. Daarom is Henk Markerink ook al jaren verbonden aan de Board, de verbinder van kennisinstellingen, bedrijven en overheden en aanjager van innovaties. En niet alleen voor Amsterdam, maar juist voor de hele Metropoolregio Amsterdam. Zo werkt de Board bijvoorbeeld aan de mismatch tussen vraag en aanbod van tech banen in de regio. Henk ziet dingen die de Board oppakt en gaat daarmee ook experimenteren in de Amsterdam Innovation Arena met als stip op de horizon het stadion van de toekomst en de stad van de toekomst in Zuidoost.

Meer inwoners van Amsterdam Zuidoost duurzaam aan de slag

Zuidoost is booming! Het centrale thema is het bouwen van een smart en liveable city; technology by design, duurzame oplossingen voor energie & water en het mixen van wonen en werken. Zo staan er de komende jaren grote bouwprojecten op stapel; woningen, uitbreiding van de Hogeschool van Amsterdam en de opening van het nieuwe hoofdkantoor en campus van ING bijvoorbeeld. Er is volop werk in hospitality, techniek en logistiek en heel veel vacatures die niet ingevuld worden. Hoe krijg je dat in beweging? Hoe krijg je mensen bereid om te innoveren?

Innovatie matchingsproces

“Alles zit op slot; partijen zitten in een cocon en spreken elkaars taal niet; werkgevers houden star vast aan opleiding, werkervaring en een bepaald profiel (terwijl het vaak alleen om skills gaat), opleidingen lopen achter, er is veel cynisme, politici vaak sceptisch en de wet- en regelgeving voor mensen in de bijstand biedt nauwelijks ruimte. Ook hebben jonge mensen geen idee wat er in een kantoor gebeurt. Mensen in de bijstand kosten veel geld, eruit halen levert veel op. We moeten daarom nieuwe wegen vinden om de puzzelstukjes wel in elkaar te laten passen.”

4 april 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten