Iconische circulaire initiatieven die het verschil maken

Tijdens de Week van de Circulaire Economie hebben we iconische circulaire initiatieven in de schijnwerpers gezet. Samen met Amsterdam Smart City, AMS Institute, Metabolic en Gemeente Amsterdam hebben we laten zien hoe een circulaire economie eruit kan zien. Ontmoet de pioniers, leer van hen en laat je inspireren!

1) Eerste upcycle centrum in Europa

Hergebruik van grondstoffen is van cruciaal belang bij de circulaire transitie. Amsterdam Smart City interviewde Henk Martens van het Upcyclecentrum. Een incubator voor start-ups die innovatieve bedrijfsmodellen en toepassingen ontwikkelen met afgedankte materialen van bewoners. Lees hier meer over het initiatief van onze partner Gemeente Almere.

2) Versnellen van een circulaire matrasketen

Matrassen zijn de grootste stroom binnen het huishoudelijk restafval. Elk jaar danken we er meer dan een miljoen af. Waarom verbranden als we het ook kunnen recyclen? Onder leiding van Jacqueline Cramer en Jan Nieuwenhuis werken we toe naar een circulaire matrasketen. Lees hier meer over het initiatief van de Board.

3) Netwerkswitches ruilen voor telefoons in Afrika

Netwerkapparatuur niet in Nederland laten recyclen, maar een tweede leven geven in Afrika. Waar het bijvoorbeeld weer gebruikt wordt voor snel internet op een universiteit. Dat gebeurt nu voor het eerst volledig circulair. Lees hier meer over het initiatief van onze partner SURF-sara.

4) Zwerfafval digitaliseren met de Zwerfinator

Maak kennis met Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator. Met de Litterati app brengt hij zwerfafval in kaart. Hij digitaliseerde het probleem door de vindplaatsen te registreren om zo bedrijven en overheden wakker te schudden. Lees hier het interview van ons programma Amsterdam Smart City.

5) Hergebruik met huurbare modulaire koptelefoons

Products-as-a-service is een veelbelovende manier om te zorgen voor meer hergebruik en minder onnodig verbruik. Dorus Galama van Gerrard Street deelt waardevolle inzichten over zijn  modulaire koptelefoons. Lees hier het interview van onze partner Metabolic.

6) Mooi truien verdienen een eeuwig leven

‘Mooie truien verdienen een eeuwig leven’ aldus Ellen Mensink. Gemeente Amsterdam sprak haar over loop.a life en circulaire truien. Benieuwd naar de uitdagingen en impact van dit initiatief? Lees het interview hier.

7) Circulair textiel bezig aan opmars in de regio

De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Ook lokaal kunnen we een positieve impact maken. De Board ging het gesprek aan met Stef le Fèvre. Wat gebeurt er al? Lees hier het interview met onze partner Gemeente Amsterdam.

8) Voedsel redden van de stortplaats

“Één derde van al het voedsel wordt verspild, en dat gebeurt meestal aan het begin en einde van de voedselketen”, aldus Freke van Nimwegen. De mede-oprichter van Instock legt uit hoe ze verse en gezonde producten redt van de stortplaats. Lees het interview hier van onze partner Metabolic.

9) Duurzaam rijk worden met nieuwe cryptomunt

Wist je dat fietsen naar je werk geld op kan leveren? We ronden de #WeekvandeCE af met pionier Lewis Just. Hij vertelt ons over zijn initiatief de ECO coin: een cryptomunt die duurzaam gedrag beloont. Lees hier het interview door onze partner Gemeente Amsterdam.

Week van de Circulaire Economie

Circulaire pioniers organiseren tijdens de Week van de Circulaire Economie een breed scala aan meet-ups om andere professionals mee te nemen op weg naar een circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, professionals uit bedrijven, overheden en kennisinstellingen ontmoeten elkaar en startende ondernemers krijgen handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Neem vooral hier een kijkje om te kijken welke sessie voor jouw organisatie interessant is.

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

4 februari 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten