Gezonder met AI

Kunstmatige intelligentie oftewel AI; als we de hype moeten geloven, zal het de wereld redden of de mensheid werkeloos en overbodig (in het beste geval) achterlaten. Maar in plaats van te proberen de toekomst te voorspellen, onderzoekt de Amsterdam Economic Board praktische oplossingen met behulp van AI. Jeroen Maas, Challenge Lead Health bij de Amsterdam Economic Board, deelt zijn ideeën over de gezondere inwoner van de Amsterdam Metropoolregio en het gebruik van AI in de gezondheidszorg.

De Amsterdam Economic Board heeft als doel de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties te versterken om de regio Amsterdam te verbeteren. Het heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: de gemiddelde levensduur van de inwoners van de metropoolregio van Amsterdam met twee jaar verlengen. Big data en AI spelen een sleutelrol bij het bereiken van dit doel.

AI in de gezondheidszorg

Met zijn achtergrond in de academische wereld, gezondheidszorg en ondernemerschap, stelt Jeroen Maas dat AI de gezondheidszorg de komende jaren revolutionair zal veranderen. “De hoeveelheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van data, is de afgelopen jaren sterk verbeterd”, legt Maas uit, “Je zag dingen in de loop van de tijd gewoon samenkomen, als een golf. Bedrijven begonnen zelf data te gebruiken en er was meer geld voor onderzoek.

Vooruitlopend op deze trend begon de Board drie jaar geleden met het samenbrengen van overheid, bedrijfsleven en universiteiten. Het doel was om beleidsvorming, marktkennis en expertise in de gezondheidszorg en AI aan elkaar te koppelen en zo de praktische toepasbaarheid van AI in een medische omgeving te versnellen.

“Natuurlijk,” zegt Maas, “is de medische wetenschap altijd actief geweest in wat je zou kunnen omschrijven als ‘handmatige intelligentie’, door middel van big data inzicht krijgen in een specifiek onderzoek. Als we databronnen combineren en machine learning implementeren, versnellen van medische processen met jaren. Dat is een enorme winst.” Maas zegt dat het samenbrengen van de verschillende stakeholders in AI, nu al leidt tot een forse toename van nieuwe bedrijven, werkgroepen en projecten in de regio Amsterdam.

Wil je meer weten? Lees hier het volledige artikel in het Engels.

Tekst: Judith Hornman / Bron: Amsterdaminbusiness

15 oktober 2018

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten