Tada! Data van iedereen, voor iedereen

In de snel digitaliserende maatschappij is ethisch en verantwoord gebruik van data een grote uitdaging. Zo ook in de Metropoolregio Amsterdam. De Board ontwikkelde daarom samen met vele professionals uit de regio het manifest 'Tada – duidelijk over data'. Het Manifest beschrijft zes pijlers die een leidraad kunnen zijn voor verantwoord data gebruik. Ook overheden, bedrijven en andere organisaties uit andere regio’s mogen het document gebruiken en ondertekenen. Ze kunnen ermee laten zien dat ze in hun stad verantwoord willen omgaan met data.

Maar hoe kunnen we de waarden uit het manifest toepassen in de praktijk? In de eerste aflevering van een serie legt Johan Stokking van The Things Network uit hoe zijn organisatie invulling geeft aan ‘Van iedereen, voor iedereen’.

Van iedereen, voor iedereen. Dat het niet alleen mooi klinkt, maar ook echt kan werken laat The Things Network zien. Dat is een netwerk voor Internet of Things (IoT) van iedereen, voor iedereen. “Iedereen kan van het netwerk gebruikmaken en iedereen kan het netwerk uitbreiden door er een gateway, een toegang tot een ander netwerk, op aan te sluiten”, zegt Johan Stokking, technisch directeur van The Things Network. “Het idee ervoor is gebaseerd op het internet, wat groot is geworden door het verbinden van kleine stuknetwerken, met open standaarden en protocollen. Zo willen wij Internet of Things ook benaderen.”

Openheid

Het voordeel hiervan is, is dat er geen afhankelijkheid is van bedrijven: er hoeft geen abonnementsgeld betaald te worden om gebruik te maken van het netwerk en individuele partijen, particulieren én bedrijven, hebben zelf de mogelijkheid om het netwerk uit te breiden. “Het netwerk geeft je toegang tot connectiviteit, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Wij geloven erg in die openheid.”

Dat hij en mede-oprichter Wienke Giezeman niet alleen stonden in hun geloof blijkt wel uit het succes ervan. In Amsterdam is het netwerk met 41 gateways inmiddels volledig dekkend en ook in de rest van de wereld gaat het hard. De achterban, de ‘iedereen’ is zeer divers. In 2015 werd er met een crowdfundingsactie 300.000 euro opgehaald, in plaats van de beoogde 120.000. “Onze community bestaat uit heel veel soorten mensen en bedrijven: enthousiastelingen die IoT-technologie mooi vinden, startups, onderwijsinstellingen die ons netwerk voor R&D gebruiken. En ja, er is ook een groep techno-anarchisten in ons netwerk, die in control willen zijn van techniek en niet overgeleverd willen worden aan overmacht van grote Amerikaanse partijen.”

Morele verplichting

The Things Network is transparant over het gebruik van het netwerk. “Het netwerk is van iedereen, dus ik vind dat wij als stichting de morele verplichting hebben om te rapporteren naar onze gebruikers hoe dat netwerk gebruikt wordt. We geven dus heel veel metadata, over signaalsterktes, waar gateways staan, hoeveel data er verstuurd wordt.” De data zelf is wel versleuteld. “Deze is van degene die de data maakt.

Sluit je aan

Wil je ook graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een verantwoorde digitale stad en actief ruimte bieden aan vernieuwende ideeën die hieraan bijdragen?

Teken het Manifest!

Tekst: Mirjam Streefkerk

Het volledige artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op tada.city.

 

21 maart 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten