Clear. naar nationale finale van de Zorginnovatieprijs

Samen met de partners van Zorg2025 organiseert de Amsterdam Economic Board elk jaar de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs. De prijs is voor de meest innovatieve onderneming in de scale-up fase op het gebied van zorg en welzijn. Tijdens de regionale voorronde werd het direct duidelijk: voorkomen is beter dan genezen.

Op 9 februari organiseerden de Zorg2025 partners de voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs, gehost door Jeroen Maas​, Lead Gezondheid van de Amsterdam Economic Board. De kanshebbers uit Noord-Holland en Flevoland waren:

Clear., een gepersonaliseerd voedingsprogramma met als doel ondersteuning van een gezonde leefstijl,  Emmazorgt een spraakgestuurde digitale zorgassistent en Attendi die medische registraties automatiseert in het EPD. De winnaar van de voorronde verovert een plek in de landelijke finale tijdens het Health Valley-evenement op 11 maart 2021. De publieksfavoriet krijgt een laatste kans om zich te plaatsen voor de finale.

‘Als je wint, maak je vrienden’

“Maar het gaat niet om het geld”, zegt Jeroen de Wilde , oprichter van ikHerstel, die in 2020 de regionale juryprijs won. Zijn e-Health-app biedt patiënten een duidelijk overzicht van alle relevante informatie voor en na hun operatie, waardoor de hersteltijd met negen tot twaalf dagen wordt versneld. Resultaat: drastische kostenbesparingen en verbeterde patiënttevredenheid.

“Zoals het gezegde luidt: “als je wint, maak je vrienden’”, zegt De Wilde. “We kregen veel aandacht na het evenement van vorig jaar, niet alleen op het gebied van PR, maar we kwamen ook in contact met technische partners, investeerders, juridische adviseurs en ziekenhuizen.”

“Nu zijn we klaar voor de wereld, het winnen van de prijs heeft ons een groter netwerk opgeleverd. En eigenlijk hoef je niet te winnen om hiervan te profiteren. Het enige dat je hoeft te doen, is je inschrijven bij  Zorginnovatie.nl

En de genomineerde is … gepersonaliseerd voedingsadvies

Madelon Bracke presenteert Clear, een gepersonaliseerd voedingsprogramma op basis van real-time biomarkers met AI-gestuurde voedingsaanbevelingen, met als doel ondersteuning van een gezonde leefstijl. Zowel voor preventie van welvaartsaandoeningen (o.a. diabetes 2 of obesitas) of ziekte management van aandoeningen waarbij voeding een rol speelt (o.a. Diabetes 2, PCOS).

“Voedsel is de allerbelangrijkste externe factor voor gezondheid en gezond blijven naarmate je ouder wordt. En de juiste glucosespiegels zijn net zo belangrijk als cholesterol- of bloeddrukniveaus ”, zegt Bracke. “Een dieet volgen is niet nodig. Er is alleen jouw eetpatroon. En we willen miljoenen mensen helpen om de gezondste versie van zichzelf te zijn. ”

En de genomineerde is… conversational AI voor thuiszorg

Als managing partner van Ayuto is Marco Dees gespecialiseerd in het creëren van zorgmaatjes door middel van conversational AI (zorgt ervoor dat je gesimuleerde gesprekken kunt voeren met een computer) om het gevoel van persoonlijk contact te versterken en patiënten te helpen langer zelfstandig en veiliger thuis te wonen.

Ayuto’s digitale zorgassistent Emmazorgt werkt via slimme luidsprekers van Google en stelt iedereen in staat in contact te blijven met hun dierbaren en zorgverleners. Uiteindelijk zal het ook in staat zijn om behandelingen te beheren, een gezondere levensstijl te bevorderen en gevoelens van eenzaamheid te verminderen. “Het gaat om het verbeteren van de capaciteit en het vrijmaken van tijd voor zorgverleners om meer persoonlijke zorg te geven”, zegt Dees.

En de genomineerde is… innovators op het gebied van spraakherkenning

Een citaat van Eric Topol, auteur van Deep Medicine: ‘hoe kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg weer menselijk kan maken’, vormt de missie van de volgende genomineerde, Attendi. Het stelt: “De grootste kans die AI biedt, is niet het verminderen van fouten of werkdruk, of zelfs het genezen van kanker: het is de kans om de kostbare en aloude band en het vertrouwen – de menselijke maat – tussen patiënten en artsen te herstellen.”

Op dezelfde manier wil Emmazorgt meer persoonlijke contacten bevorderen door middel van technologie, Attendi probeert het gesprek tussen patiënt en zorgverlener te gebruiken als een bron van gegevens die in de medische dossiers van een patiënt kunnen worden opgenomen, waardoor er meer tijd overblijft voor een persoonlijker gesprek. Maar de uitdagingen op het gebied van technologie en privacy blijven enorm. Zoals co-founder Diederik de Rave zegt tijdens zijn presentatie: “Er is nog veel te doen. We moeten geduld hebben. ”

Zorginnovatie = samenwerking

De jury vertegenwoordigde een goede dwarsdoorsnede van de zorgsector: Rocco van den Berg is innovatieleider bij startup accelerator Philips Ventures​. Yoanette den Boer is hoofd IT, innovatie en data bij zorgverlener Amstelring  en Arianne van Lavieren is adviseur zorginnovatie bij verzekeraar Zilveren Kruis​.

Tijdens de jury beraadslagingen gaf Tom Nijsters van NLC – De Europese Healthtech Venture Builder  een presentatie die begon met slecht nieuws: 95% van alle health-tech innovaties komt nooit op de markt. Dit heeft verschillende redenen, legde Nijsters uit – van een gebrek aan ondernemingskwaliteiten tot het op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn.

En dat is waar NLC probeert te helpen. “Je moet de punten kunnen verbinden”, zegt Nijsters. “Je moet ook beseffen dat zorginnovatie gelijk staat aan samenwerking – altijd aan je netwerk bouwen. En deze Zorginnovcatieprijs bewijst dat deze aanpak werkt. ”

En de winnaar is… gezondheid voor iedereen!

Bij terugkomst van de jury kondigt Van Lavieren Clear aan als duidelijke winnaar. “Alle genomineerden stonden op hun eigen manier voor echte uitdagingen. Maar we weten allemaal dat de beste manier om de zorgkosten laag te houden, is door mensen gezond te houden. Dat maakt iedereen gelukkiger. ” Het aanwezige publiek koos vervolgens Emmazorgt als winnaar van de Wildcard.

Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve onderneming in de scale-up fase op het gebied van zorg en welzijn. Tijdens de Slimme Zorg Estafette vinden de regionale voorrondes plaats door heel Nederland. Elke regio selecteert één genomineerde en een publiekswinnaar en zij gaan door naar de finale op 11 maart tijdens het Health Valley Event. Dit is een kans voor ondernemers om hun innovatie, die al uitgewerkt, getest en gelanceerd is, te versnellen.

Over Zorg2025

Samen met Ahti​,  Smart Health Amsterdam​,  Rabobank en SIGRA organiseert de Amsterdam Economic Board de Zorg2025 bijeenkomsten. Ze zijn gericht op het bij elkaar brengen van zorg- en welzijnsprofessionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Uitgangspunt is het delen van kennis, nieuw onderzoek en innovaties.

Smart Health Amsterdam is het netwerk voor data- en AI-gedreven innovatie in de Amsterdamse life sciences en gezondheidssector. Sluit je hier aan bij de community

15 februari 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten