Circulair inkopen: hoe Schiphol het doet
Circulair is de wereld waarin alles eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. Elk einde is een nieuw begin. Om naar die wereld te komen is inkopen een beslissend moment, het moment waar je het verschil kunt maken. Door circulair inkopen bepaal je wat je aanschaft, hoe en waarvan het gemaakt is, dat het weer uit elkaar gehaald kan worden, en dat het deel kan blijven van de keten. Veel partijen gingen je al voor. Gemeentes, bedrijven en kennisinstellingen. Zo ook Schiphol.
Schiphol heeft om te beginnen veel geïnvesteerd in het circulaire gedachtegoed. Honderden medewerkers hebben deelgenomen aan de inspiratiesessies met Thomas Rau; de auteur van ‘Material Matters’; hoe wij onze relatie met de aarde kunnen veranderen.
‘Toen ik Thomas Rau voor het eerst hoorde spreken een tijd geleden kon ik niet meer anders dan circulair gaan denken en handelen, hij raakt je in het hart. Circulair begint door het écht te willen. Ervan te gaan houden en leiderschap te tonen.’ Marc Unger – voormalig directeur Corporate Procurement Schiphol Group
Dat ging diep en was intensief. En het is ook echt beloond: er ontstond draagvlak en het was al snel te merken hoeveel initiatief, draagvlak en creativiteit er uit volgde.
Schiphol riep 2017 uit tot het jaar van de circulariteit. Er werd een Taskforce opgericht met directeuren voor de werkgebieden: Asset Management, Projecten, Vastgoed en Duurzaamheid. Met bovendien een lid van de Raad van Bestuur erbij. Marc Unger was zelf betrokken als Directeur Corporate Procurement.
Concreet zijn twee projecten opgepakt vanuit een circulaire benadering: de renovatie van een pier en een vastgoedproject. Het is nog altijd workin-progress, nog lang niet afgerond, maar de impact op medewerkers en hun betrokkenheid is onmiskenbaar.
Het hele verhaal van Schiphol incl. barrières en learnings. lees je hier.
Ook meedoen aan Circulair Inkopen?
Circulair inkopen; je bent niet de eerste. Veel bedrijven en organisaties zijn er mee begonnen. Sommige zijn startend en zoekend. Anderen hebben al harde doelen en resultaten. Het wordt zichtbaar dat marktpartijen (leveranciers, producenten, kennispartijen, adviseurs) steeds vaker met circulaire oplossingen komen, en ze leren van elkaar hoe circulair inkopen in de praktijk kan werken. Denk aan ketensamenwerking, anders aanbesteden, definiëren en normeren, ruimte maken voor innovatie. Heb je ook interesse om te leren en ervaringen te delen? Neem dan contact op met Marjolein Brasz.
Lees meer?
Dit is deel 2 in een reeks van artikelen over circulair inkopen.
Rol van de Board
Sinds 2016 werkt de Board, samen met partners, aan het faciliteren van een beweging op circulair inkopen en er zijn ondertussen tientallen organisaties die meedoen en meebewegen. De Board faciliteert een Community of Practice; een open en experimentele leeromgeving, waarvan de deelnemers een gezamenlijke opgave hebben. Aangesloten partijen werken toe naar concrete aanbestedingstrajecten.
Tijdens State of the Region op 20 juni jl. tekenden 10 Bedrijven, overheden en kennisinstellingen 19 commitments tot circulair inkopen met een inkoopwaarde van meer dan 150 miljoen euro. Ook 32 MRA** wethouders, 2 gedeputeerden en de vervoerregio tekenden vlak daarvoor een stevige Intentieverklaring Circulair Opdrachtgeverschap en Inkopen: 10% circulaire aanbestedingen in 2022, minimaal 50% in 2025 en zo snel mogelijk die 100%.
6 augustus 2018
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...