Circulair inkopen: hoe provincie Noord-Holland het doet

Circulair is de wereld waarin alles eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. Elk einde is een nieuw begin. Om naar die wereld te komen is inkopen een beslissend moment, het moment waar je het verschil kunt maken. Door circulair inkopen bepaal je wat je aanschaft, hoe en waarvan het gemaakt is, dat het weer uit elkaar gehaald kan worden, en dat het deel kan blijven van de keten. Veel partijen gingen je al voor. Gemeentes, bedrijven en kennisinstellingen. Zo ook provincie Noord-Holland.

Voor dit boekje is gesproken met Peter Korbee. Hij is, met een achtergrond in weg- en waterbouw, bij de provincie Noord-Holland betrokken bij tal van infra-werken.

Het klimaatakkoord van Parijs heeft de provincie behoorlijk wakker geschud. Peter Korbee: Helemaal nadat een berekening was gemaakt voor CO2 impact van de bouwactiviteiten van onze provincie. 50% van de CO2 uitstoot is afkomstig van asfalt en beton. En de provincie beheert een grote hoeveelheid wegen en viaducten dus dat heeft impact.

Het gaat om twee bruggen over de Ringvaart bij Cruquius. Een oude uit de jaren 30 moet vervangen worden. De nieuwere daarnaast dateert uit de jaren 60 en heeft een grote renovatie nodig. De provincie heeft het voornemen om er een circulair icoonproject van te maken. Het moet circulair en onderhoudsarm gebeuren.

“Draagvlak en enthousiasme voor circulair zijn mooi. Maar het wordt pas echt als je het in de processen krijgt. Als je samen beslist: zo doen we het.”

ultieme circulaire oplossing is een modulaire aanpak: de bewegende brug in demontabele modules uitvoeren. Daarna kan dezelfde aanpak toepasbaar zijn in alle bruggen die daarna volgen. Tegelijk wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor o.a. beton en asfalt, de grootste veroorzakers van CO2 uitstoot.

Het hele verhaal van Provincie Noord Holland incl. barrières en learnings. lees je hier.

Ook meedoen aan Circulair Inkopen?

Circulair inkopen; je bent niet de eerste. Veel bedrijven en organisaties zijn er mee begonnen. Sommige zijn startend en zoekend. Anderen hebben al harde doelen en resultaten. Het wordt zichtbaar dat marktpartijen (leveranciers, producenten, kennispartijen, adviseurs) steeds vaker met circulaire oplossingen komen, en ze leren van elkaar hoe circulair inkopen in de praktijk kan werken. Denk aan ketensamenwerking, anders aanbesteden, definiëren en normeren, ruimte maken voor innovatie. Heb je ook interesse om te leren en ervaringen te delen? Neem dan contact op met Marjolein Brasz.

Lees meer?

Dit is deel 3 in een reeks van artikelen over circulair inkopen.

Lees deel 1 met KPN

Lees deel 2 met Schiphol

Lees deel 3 met BAM

Rol van de Board

Sinds 2016 werkt de Board, samen met partners, aan het faciliteren van een beweging op circulair inkopen en er zijn ondertussen tientallen organisaties die meedoen en meebewegen. De Board faciliteert een Community of Practice; een open en experimentele leeromgeving, waarvan de deelnemers een gezamenlijke opgave hebben. Aangesloten partijen werken toe naar concrete aanbestedingstrajecten.

Tijdens State of the Region op 20 juni jl. tekenden 10 Bedrijven, overheden en kennisinstellingen 19 commitments tot circulair inkopen met een inkoopwaarde van meer dan 150 miljoen euro. Ook 32 MRA** wethouders, 2 gedeputeerden en de vervoerregio tekenden vlak daarvoor een stevige Intentieverklaring Circulair Opdrachtgeverschap en Inkopen: 10% circulaire aanbestedingen in 2022, minimaal 50% in 2025 en zo snel mogelijk die 100%.

24 augustus 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten