Circulair inkopen: hoe KPN het doet

Circulair is de wereld waarin alles eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. Elk einde is een nieuw begin. Om naar die wereld te komen is inkopen een beslissend moment, het moment waar je het verschil kunt maken. Door circulair inkopen bepaal je wat je aanschaft, hoe en waarvan het gemaakt is, dat het weer uit elkaar gehaald kan worden, en dat het deel kan blijven van de keten. Veel partijen gingen je al voor. Gemeentes, bedrijven en kennisinstellingen. Zo ook KPN.

KPN werkt aan circulair aan de hand van het ‘KPN Circulair Manifest’. KPN en zeven grote leveranciers, waaronder internationale fabrikanten van netwerkapparatuur en recyclingbedrijven, gaan samenwerken om te zorgen dat alle nieuwe KPN netwerk- en klantapparatuur langer meegaat en wordt geproduceerd met minder nieuwe grondstoffen. Het doel is om de apparatuur zo te ontwerpen dat in 2025 vrijwel 100% van alle onderdelen en grondstoffen kan worden hergebruikt of gerecycled.

Zoek naar internationale verbinding. Samen kun je nieuwe standaarden bereiken. En juist internationaal hebben  die écht gewicht.’ Jeroen Cox, Senior Manager Energie & Milieu bij KPN

Daarnaast streeft KPN ernaar om dit jaar nog minimaal 8 partners toe te voegen aan deze werkwijze, waarmee een significant aandeel van de spend wordt afgedekt.

Sinds 2011 wordt alleen nog groene energie gekocht, geholpen door een gecentraliseerde inkoop. Vanaf 2015 werkt KPN klimaatneutraal voor wat betreft de eigen operatie. In 2025 moet de hele operatie circulair worden.

Lees hier het hele verhaal van KPN incl. barrières en learnings.

Ook meedoen aan Circulair Inkopen?

Circulair inkopen; je bent niet de eerste. Veel bedrijven en organisaties zijn er mee begonnen. Sommige zijn startend en zoekend. Anderen hebben al harde doelen en resultaten. Het wordt zichtbaar dat marktpartijen (leveranciers, producenten, kennispartijen, adviseurs) steeds vaker met circulaire oplossingen komen, en ze leren van elkaar hoe circulair inkopen in de praktijk kan werken. Denk aan ketensamenwerking, anders aanbesteden, definiëren en normeren, ruimte maken voor innovatie. Heb je ook interesse om te leren en ervaringen te delen? Neem dan contact op met Claire Teurlings.

Lees meer?

Dit is deel 1 in een reeks van artikelen over circulair inkopen.

Rol van de Board

Sinds 2016 werkt de Board, samen met partners, aan het faciliteren van een beweging op circulair inkopen en er zijn ondertussen tientallen organisaties die meedoen en meebewegen. De Board faciliteert een Community of Practice; een open en experimentele leeromgeving, waarvan de deelnemers een gezamenlijke opgave hebben. Aangesloten partijen werken toe naar concrete aanbestedingstrajecten.

Tijdens State of the Region op 20 juni jl. tekenden 10 Bedrijven, overheden en kennisinstellingen 19 commitments tot circulair inkopen met een inkoopwaarde van meer dan 150 miljoen euro. Ook 32 wethouders uit de Metropoolregio Amsterdam, 2 gedeputeerden en de Vervoerregio tekenden vlak daarvoor een stevige Intentieverklaring Circulair Opdrachtgeverschap en Inkopen: 10% circulaire aanbestedingen in 2022, minimaal 50% in 2025 en zo snel mogelijk die 100%.

30 juli 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten