Circulair inkopen: hoe BAM het doet

Circulair is de wereld waarin alles eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. Elk einde is een nieuw begin. Om naar die wereld te komen is inkopen een beslissend moment, het moment waar je het verschil kunt maken. Door circulair inkopen bepaal je wat je aanschaft, hoe en waarvan het gemaakt is, dat het weer uit elkaar gehaald kan worden, en dat het deel kan blijven van de keten. Veel partijen gingen je al voor. Gemeentes, bedrijven en kennisinstellingen. Zo ook BAM.

Voor dit artikel is gesproken met Edwin Rijkelijkhuizen, Regio Inkoper bij BAM Bouw en Vastgoed Nederland bv. In die rol was hij o.a. nauw betrokken bij Circl, het circulair paviljoen aan de Zuidas, dat in opdracht van ABN AMRO werd gebouwd en opgeleverd in 2017.

“We brengen het onderwerp circulair altijd in, als we praten met leveranciers en opdrachtgevers. Toch is het voor een bouwer minder makkelijk om van circulair een vaste aanpak te maken. Je kunt een bouwer bijvoorbeeld niet vergelijken met een onderneming die een eigen assortiment voert, of die vast omschreven diensten levert. De bouw kent een andere dynamiek; elk project is een nieuw begin. Het begint altijd met een opdrachtgever die wel of niet de vraag naar circulair stelt.” – Edwin Rijkelijkhuizen, Regio Inkoper bij BAM Bouw en Vastgoed Nederland bv. 

BAM raakte als bouwer betrokken bij CIRCL, een paviljoen dat de druk op het nieuwe, maar al snel overvolle hoofdkantoor van ABN AMRO moest wegnemen. Met CIRCL wilde de opdrachtgever, ABN AMRO, duurzaamheid verhogen naar een circulair paviljoen.

Het hele verhaal van BAM incl. barrières en learnings. lees je hier.

Ook meedoen aan Circulair Inkopen?

Circulair inkopen; je bent niet de eerste. Veel bedrijven en organisaties zijn er mee begonnen. Sommige zijn startend en zoekend. Anderen hebben al harde doelen en resultaten. Het wordt zichtbaar dat marktpartijen (leveranciers, producenten, kennispartijen, adviseurs) steeds vaker met circulaire oplossingen komen, en ze leren van elkaar hoe circulair inkopen in de praktijk kan werken. Denk aan ketensamenwerking, anders aanbesteden, definiëren en normeren, ruimte maken voor innovatie. Heb je ook interesse om te leren en ervaringen te delen? Neem dan contact op met Marjolein Brasz.

Lees meer?

Dit is deel 3 in een reeks van artikelen over circulair inkopen.

Lees deel 1 met KPN

Lees deel 2 met Schiphol

Rol van de Board

Sinds 2016 werkt de Board, samen met partners, aan het faciliteren van een beweging op circulair inkopen en er zijn ondertussen tientallen organisaties die meedoen en meebewegen. De Board faciliteert een Community of Practice; een open en experimentele leeromgeving, waarvan de deelnemers een gezamenlijke opgave hebben. Aangesloten partijen werken toe naar concrete aanbestedingstrajecten.

Tijdens State of the Region op 20 juni jl. tekenden 10 Bedrijven, overheden en kennisinstellingen 19 commitments tot circulair inkopen met een inkoopwaarde van meer dan 150 miljoen euro. Ook 32 MRA** wethouders, 2 gedeputeerden en de vervoerregio tekenden vlak daarvoor een stevige Intentieverklaring Circulair Opdrachtgeverschap en Inkopen: 10% circulaire aanbestedingen in 2022, minimaal 50% in 2025 en zo snel mogelijk die 100%.

14 augustus 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten