Burgemeester Halsema tekent Memorandum voor samenwerking Life Sciences Sector

Amsterdamse kennisinstellingen, de gemeente Amsterdam en de Board tekenen een Memorandum of Understanding (MOU) om de samenwerking binnen het Life Sciences Cluster in de regio Amsterdam te versterken en de uitstekende uitgangspositie op het gebied van Artificial Intelligence & data uit te bouwen.

Investeren in een sterk Life Sciences & Health-bedrijven en kenniscluster in de Amsterdamse regio is belangrijk, hierdoor werken we aan meer economische activiteit en werkgelegenheid, én verbetering van zorg.

Memorandum of Understanding

Daarom heeft burgemeester Femke Halsema op 25 september namens de gemeente Amsterdam samen met de Amsterdam Universitair Medische Centra, de VU, het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, Sanquin, de UvA en de Amsterdam Economic Board een Memorandum of Understanding getekend om samen te werken aan het uitbouwen van onze uitstekende uitgangspositie op het gebied van data en AI en daarmee het versterken van de Life Sciences & Health sector.

Europese Life Sciences & Health hub

FemkeHalsemaJeroenMaas Life SciencesDe Metropool Amsterdam heeft alles in huis om uit te groeien tot de Europese Life Sciences & Health hub. In de regio Amsterdam zijn al 300 bedrijven actief binnen de Life Sciences & Health sector en dit aantal groeit, ook door de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en de Brexit. Amsterdam heeft topinstituten zoals de twee ziekenhuizen van het Amsterdam UMC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. En het heeft een sterk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven door de goede internationale bereikbaarheid, onder andere door Schiphol, door beschikbaarheid van talent, een hoge internetsnelheid, door focus op start-ups en innovatie en door een goed leefklimaat.

Maar met de internationale concurrentie komt zo’n hub er niet vanzelf. Daarom werkt Amsterdam samen met kennisinstellingen en bedrijven aan een onderscheidende propositie van Amsterdam binnen Nederland, een versterking van het innovatie- en vestigingsklimaat voor Life Sciences & Health-bedrijven en het aantrekken, opleiden en behouden van talent.

Binnen de Life Sciences & Health sector worden data en Artificial intelligence steeds belangrijker. Het aantal innovatieve bedrijven dat grote hoeveelheden data verwerkt en daarmee de zorg verbetert groeit. Niet alleen door te werken aan nieuwe medicijnen, maar ook bijvoorbeeld door de aandacht voor levensstijl en preventie of het maken van besluitvormingsmodellen.

Smart Health Amsterdam

Amsterdam heeft een uitstekende uitgangspositie op het gebied van Data Sciences en Artificial Intelligence (AI). In de bundeling van deze twee onderscheidende krachten – LSH en Data Sciences/AI – gaat een enorme groeipotentie schuil. De Memorandum of Understanding heeft vooral als doel de samenwerking op het gebied van Data en Artificial Intelligence te vergroten.

In het Memorandum of Understanding wordt afgesproken om samen te werken aan onder meer:

  • Een heldere en eenduidig uitgedragen propositie
  • Versterken van de gezamenlijke acquisitie
  • Uitwisseling versterken tussen gemeente, kennisinstellingen en bedrijven
  • Talentprogramma’s stimuleren gerelateerd aan Life Sciences & Health en Artificial Intelligence
  • Nieuwe initiatieven ontwikkelen en helpen faciliteren (bijvoorbeeld genoeg laboratoriumruimte met ondersteunende kantoorfaciliteiten)
  • Financieringsmogelijkheden onder de aandacht brengen
  • Versterken van het ecosysteem.

Wil je weten hoe je kunt aansluiten of bijdragen aan het actieprogramma LSH neem dan contact op met ons, of  sluit je aan bij Smart Health Amsterdam.

26 september 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten