AMdEX bepaalt de regels voor eerlijk data delen

De interesse neemt toe in data delen op een transparante en gecontroleerde manier. Terwijl sprekers in de Meetup #2 vertelden over hun voortgang met AMdEX, stroomden de vragen binnen. De levendige online bijeenkomst bood deelnemers inspirerende inzichten.

Willem Koeman, Lead Digital Connectivity bij Amsterdam Economic Board, trapte af met een overzicht van waar AMdEX over gaat. En waarom AMdEX hard nodig is om te helpen zorgen voor een eerlijke data-economie.

Op dit moment wordt de uitwisseling van gegevens gemonopoliseerd door een handvol grote spelers. Dit resulteert erin dat de vijf grootste bedrijven een gezamenlijke waarde hebben van maar liefst 6.000 miljard euro. Dat bedrag is groter dan het bruto binnenlands product van Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk samen. Check de infographic voor meer inzichten.

AMdEX Infographic - Op weg naar een eerlijke data-economie

Klik op de afbeelding om te vergroten

Gelijk speelveld

Dergelijke monopolies vertragen innovatie, omdat mensen zich ongemakkelijk voelen bij het overhandigen van hun data. Dat beperkt de toegang tot essentiële data voor innovatie. AMdEX werkt aan nieuwe oplossingen voor data-eigendom en vertrouwd delen, waarbij data-eigenaren volledige controle houden over hun data. Organisaties en mensen die van AMdEX een realiteit willen maken, zijn welkom om contact met ons op te nemen en te bespreken hoe ze kunnen deelnemen.

AMdEX grid

Dus wat is nu precies de rol van AMdEX hierin en hoe ziet zo’n speelveld eruit? Hayo Schreijer van deXes legt het proces uit aan de hand van het AMdEX grid.

AMdEX Grid Marineterrein | Amsterdam Economic Board

Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit toont, net als een openbaarvervoerkaart, hoe AMdEX zou bijdragen aan een eerlijke data-economie. “Een data-eigenaar zou data kunnen aanbieden en de gebruiksvoorwaarden in een catalogus vastleggen. Een gebruiker zou deze catalogus raadplegen en zien of de gezochte data, beschikbaar zijn en onder passende voorwaarden. Als dat zo is, is het mogelijk een aanvraag in te dienen voor gebruik. AMdEX controleert dan of aan de voorwaarden van de eigenaar is voldaan. Bijvoorbeeld: een gebruiker moet lid zijn van een organisatie. Of het gebruiksdoel moeten worden goedgekeurd. Elke voorwaarde kan van toepassing zijn. Als AMdEX heeft geverifieerd dat alle vakjes zijn aangevinkt, kan de datadeal worden uitgevoerd.”

Handhaving bij data-uitwisseling

UvA-onderzoeker Thomas van Binsbergen stelt dat we niet alleen voorwaarden per dataset moeten specificeren. We moeten wet- en regelgeving en sociaal beleid kunnen vertalen naar digitaal afdwingbare regels. Dit zorgt ervoor dat zowel data-eigenaars als -gebruikers op AMdEX kunnen vertrouwen.

Thomas presenteert eFLINT, een taal die kan worden gebruikt om normen uit een grote verscheidenheid aan bronnen te formaliseren. De resulterende specificaties zijn uitvoerbaar en ondersteunen automatische casusbeoordeling. Met andere woorden: houdt deze partij zich aan de afspraken?

Marineterrein Living Lab

Ondertussen bruist het op het Marineterrein in Amsterdam van de sensoren, die allerlei data verzamelen. Marineterrein is een ‘Living Lab’, waar ideeën worden getest die bijdragen aan een duurzame, toekomstbestendige stad. Tom van Arman werkt hier en zou graag een ‘app store voor datasets’ zien. Samen met AMdEX bekeek hij hoe de verzamelde data toegankelijk gemaakt kunnen worden voor derden, zoals bedrijven, kunstenaars, gemeenten, journalisten en bewoners. Hij geeft heel concrete en aansprekende voorbeelden van hoe AMdEX het verschil kan maken.

Waterveiligheid door data

KWR is een van de organisaties die data verzamelen op het Marineterrein, voor onderzoek naar veilige waterkwaliteit. Het Marineterrein is een populaire zwemplek in de stad. KWR controleert het water op sporen van e-coli-bacteriën. “Met een realtime datastroom zou KWR in het zwemgedeelte drijflijnen met led-verlichting kunnen ophangen. Als het water veilig is, zijn ze blauw. Herkennen de sensoren een piek in e-coli, dan kunnen de drijvers rood kleuren”, legt Tom uit.

Marineterrein waterveiligheid AMdEX

Klik op de afbeelding om te vergroten

Voorwaarden van toepassing

Het Marineterrein stelt een aantal praktische criteria voor het gebruik van de verzamelde data. “Deze voorwaarden zijn afhankelijk van de gevraagde data. Als een journalist data aanvraagt om daarover te publiceren, moet zij of hij lid zijn van onze Marineterrein-community en geabonneerd zijn op AMdEX. Kunstenaars zijn mogelijk geïnteresseerd in geluidsdata die Sensemakers heeft verzameld. Als ze die geluiden willen gebruiken, moeten ze credits geven aan de verzamelaars voor hun werk. Wanneer AMdEX de aanvraag heeft geverifieerd aan deze voorwaarden, leveren zij een link naar de gevraagde gegevens.”

Wil jij ook meedoen met AMdEX?

Meer weten over AMdEX en de usecases waar we aan werken? Lees meer over de manieren waarop je kunt bijdragen aan de ontwikkeling van een eerlijke data-economie . Is een endorsing partnership iets voor jouw organisatie? Neem dan direct contact op met Willem Koeman. Of meld je gewoon aan voor de AMdEX-nieuwsbrief en volg ons via LinkedIn en Twitter.

7 december 2021

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten