Als een brug meer dan een brug is

Met data maken we steden slimmer. Maar ook wijzer? In een interview met Naomi van Stralen - student Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente - praten we over hoe het manifest Tada kan helpen om eerlijk en transparant met data om te gaan. “Direct als je de 3D-geprinte brug van MX3D ziet, weet je dat deze anders is. Aan mij de opdracht om een ontwerp te maken waarmee de brug kenbaar maakt dat het ook een sensor is.”

Het manifest ‘Tada – duidelijk over data’

Data. Ze zijn een belofte voor het leven in de stad. Met data kunnen we problemen van moderne steden de baas. Maar alleen als mensen zeggenschap en controle blijven houden over data en niet andersom. Daarom formuleerde de Amsterdam Economic Board, samen met 50 partners, het manifest ‘Tada– duidelijk over data’, waarin waarden staan opgenomen die volgens de grondleggers zouden moeten gelden in een digitaal verantwoorde steden.

Een brug vol sensoren

In 2015 begon het bedrijf MX3D met een ambitieus project: het printen van een brug. Naomi van Stralen: “De organische vorm van de brug laat zien dat je met 3D printen heel andere vormen kan maken dan we gewend zijn. Je nieuwsgierigheid naar hoe de brug gemaakt is wordt getrickered door de vorm. Maar dat de brug vol sensoren sensoren hangt, zie je niet direct, laat staan wat dat betekent. Je verwacht een brug, die je, door ‘m te gebruiken van de ene naar de andere kant brengt, maar je krijgt een sensor die meet hoe je loopt, waar je loopt en misschien ook wel wie je bent. Het is belangrijk dat de gebruiker aan de buitenkant kan zien dat de brug óók een sensor is.”

“Het Tada-manifest helpt me om dit te doen. Met alleen de AVG als kader denk je alleen maar over persoonlijke data en privacy. Met Tada krijg je een breder kader en denk je aan alle data, ook de niet persoonlijke en andere waarden die in het geding zijn, niet alleen privacy. Ik ben geen ethiek expert en het helpt me dat Tada hier al over nagedacht heeft.”

Mensen moeten doorlopen, maar ook stilstaan

“Met Tada in m’n achterhoofd onderzoek ik de verschillende belangen die gebruikers hebben; toeristen, omwonenden, handhavers enzovoort. De beste manier om er achter te komen hoe dit moet, is door het aan de mensen te vragen. Gelukkig staat de brug nu hier in Twente en kan ik er vaak langs. Interviews doen is noodzakelijk. Ik wil mensen verschillende scenario’s voorleggen en vragen zich te verplaatsen in anderen. Misschien zien ze het helemaal niet als probleem dat de brug hen meet.”

“Daarna moet je bedenken hoe je je verhaal vertelt, zodat mensen in een korte tijd veel informatie krijgen. We willen dat mensen stilstaan bij wat een slimme brug doet. Maar we willen niet dat ze letterlijk stilstaan, want dan krijg je opstoppingen. We willen transparant zijn over alles, maar de informatie die iemand kan opnemen is beperkt. Hoeveel kan en moet je vertellen? Moet overal een bord bij als de stad steeds slimmer wordt?”

“Omdat een bord slecht zichtbaar is als het te druk is, is nu het idee om met verlichting van de brug te reageren op de mensen op de brug; feller, minder fel of een andere kleur bijvoorbeeld. En QR codes met een link naar een website met meer informatie. De lichtjes geven aan dat er iets aan de hand is, maar het bord en de website vertelt je wat er aan de hand is.”

“Tada heeft me goed geholpen, maar wat ik nog miste was het fundament; waar is het allemaal op gebaseerd? Als ik de waarde Open & Transparant in mijn scriptie écht goed wil kunnen verdedigen, dan wil ik goed kunnen onderbouwen waar die waarde vandaan komt. Dit helder op de website hebben lijkt mij een mooie uitdaging voor Tada.”

Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.

24 juni 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten