Afgedankte dataservers zijn spoorloos

De Metropoolregio Amsterdam is een van de grootste ICT- en datacenter-hubs van Europa. AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange) is bijvoorbeeld dé plek voor grootschalige datacenters. Supersnel internet is natuurlijk geweldig voor de regionale economie, maar ook reden voor zorg: de berg met afgedankte dataservers groeit namelijk gestaag. En wat denk je van mobieltjes, (oplaadbare) batterijen, tl-buizen, spaar- en ledlampen en alle aparaten met een stekker. We staan nog steeds vooraan om de nieuwste state of the art’ snufjes aan te schaffen. Maar wat doe je eigenlijk met ‘afgedankte’ apparaten? Wat is het beste vervangmoment? En bij wie kan je terecht om je ‘afval’ weg te brengen?

E-waste recycling in de regio

Bij Waste Electronical & Electronic Equipment (WEEE) loopt de inzameling van mobieltjes via het Wecycle programma al storm. De afvalbedrijven AEB Amsterdam en Meerlanden ontwikkelen service centra voor doorsortering, demontage en hoogwaardige recycling van e-waste. Een ander mooi voorbeeld is Canon; zij hebben een proces bedacht waarbij ‘afgedankte’ kopieermachines weer klaar worden gemaakt voor hergebruik. En er kan zoveel meer. Waar loopt het spaak?

Verantwoordelijkheid ontbreekt

Uit onderzoek blijkt dat we vaak niet weten wat er met afgedankte apparaten en gadgets gebeurt, en al helemaal niet of deze weer worden hergebruikt. Momenteel laat de Amsterdam Economic Board onderzoeksbureau Ffact een onderzoek uitvoeren. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het optimale vervangmoment en de keuzes die men heeft tot hoogwaardiger hergebruik van servers. Daarnaast gaat het om kwantitatief inzicht in de stromen (aantallen/aandelen) afgedankte servers, inclusief een raming van het geëxporteerd volume en een beeld van het aandeel dat servers hebben in de totale export van tweedehands elektronica.

De resultaten van dit onderzoek dienen als input voor verdere gesprekken met (mogelijke) ketenpartners en beleidsmakers, als leidraad voor inkopers, en ter ondersteuning van koplopers ten aanzien van de mogelijkheden tot hoogwaardiger gebruik van servers.

Rol van de Board

Initiëren, verkennen en onderzoeken van mogelijkheden van hergebruik en recycling van dataservers en aanjagen hoogwaardig hergebruik.

Tijdens het Circular Commitment #2 event op 23 november 2017 bekrachtigen samenwerkingspartners ‘live’ een Circular Commitment voor het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden voor o.a. dataservers.

Data in beeld

Bron: ‘State of the Dutch Data Centers 2017’ biedt inzicht in de laatste ontwikkelingen en trends binnen de Nederlandse datacenter sector.

In totaal groeide de Nederlandse datacentermarkt de afgelopen zes jaar met gemiddeld 17,5%. 68% van de Nederlandse datacenter opppervlakt is gestationeerd in de Metropoolregio Amsterdam. Bovendien is voor de komende jaren zo’n 180.000m² aan vloeroppervlak voor datacenters gepland. 98% van deze oppervlakte zal in de Metropoolregio Amsterdam worden gerealiseerd.

Neem ook een kijkje op het nieuwe kennisportaal.

Dit is een eerste artikel in een reeks over circulaire dataservers.

3 oktober 2017

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten