Uitdagingen én oplossingen voor laadinfrastructuur voor stadslogistiek
Bij slimme en schone stadslogistiek in de Metropoolregio Amsterdam hoort ook een goede laadinfrastructuur. Maar wat is daarvoor nodig? Daarover gaan bedrijven, overheden en kennisinstellingen op 21 juni in gesprek tijdens de zevende meetup over de Green Deal ZES MRA. 3 vragen hierover aan Richard Hoving, lead mobiliteit bij de Board
Richard, waarom is dit onderwerp zo belangrijk?
“We hebben bij onze meetups over de Green Deal ZES MRA al veel interessante dingen besproken: van hoe je overstapt naar schone voertuigen tot digitalisering en ontwikkeling van regionale hubs. Ik merk dat dit de overstap naar zero-emissie voertuigen steeds meer leeft in de regio: transporteurs en verladers worden gestimuleerd om te investeren in schone voertuigen en doen dat ook al volop. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar we moeten er wel voor zorgen dat we al die elektrische voertuigen ook op de juiste plekken efficiënt kunnen opladen, zonder dat processen in de war lopen.”
Wat zijn daarvoor de grote uitdagingen?
“Een van de grootste uitdaging is ons energienetwerk. Elke sector is aan het elektrificeren, wat betekent dat de druk op dat netwerk steeds groter wordt en we die druk slim moeten gaan verdelen. Pallas Agterberg van Alliander vertelt hier maandag meer over. De laadpunten vormen de andere uitdaging: daar moeten er genoeg van zijn en ze moeten dan ook nog eens op slimme locaties te vinden zijn. Bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, bij logistieke hubs en bij distributiecentra. Logistiekexpert Walther Ploos van Amstel geeft ons hier wat achtergrond bij.
Volgens mij kunnen we alleen met deze uitdagingen omgaan door samen te werken aan een strategische regionale aanpak en oplossingen. Als we het slim organiseren kunnen verschillende bedrijven straks van elkaars laadinfrastructuur gebruik maken. Daar moeten we wel op tijd mee beginnen, daarom organiseren we deze bijeenkomst nu.”
Wanneer is de meetup een succes?
“Als alle deelnemers beter zicht hebben op de uitdaging die er voor ons ligt en op welke rol zij daarin kunnen spelen. Ik denk ook dat de aanwezigen veel inspiratie zullen halen uit de mooie voorbeelden die er al zijn. Zo komt Robert Kreeft vertellen over CLIC, een ‘Proeftuin Energie voor Stadslogistiek’ in Lijnden. MRA-Elektrisch werkte mee aan het slimme laadplein bij logistiek dienstverlener Deudekom in Duivendrecht. Maarten Linnenkamp vertelt daarover, maar ook over de rol van de overheid in de benodigde voorzieningen van de laadinfrastructuur. Er zit ook veel kennis bij de werkgroep Logistiek van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, daar vertelt Robert van den Hoed iets over. Deze bijeenkomst is een startpunt. Ik hoop dat er een paar mooie onderzoeksvragen uitkomen waar we verder mee aan de slag kunnen gaan.”
Wil je maandag 21 juni ook bij digitale Greendeal ZES Meetup #7 aanwezig zijn? We beginnen om vier uur en je kunt je aanmelden via deze link.
tekst: Mirjam Streefkerk
Lees hier meer over de uitdaging waar netbeheerders voor staan bij de grote toename van elektrisch vervoer.
16 juni 2021
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...