Afval als begin van iets moois: Meerlanden werkt aan restafvalloze samenleving

De Amsterdam Economic Board werkt samen met Meerlanden aan een circulaire samenleving. Een samenleving zonder afval, maar met grondstoffen die na hergebruik en recycling als nieuwe producten worden teruggebracht in de kringloop. Een samenleving waarbij de openbare ruimte ook leverancier is van grondstoffen. En de (stads)logistiek in de regio emissievrij is.

Wat is je persoonlijke drive voor een slimme, groen en gezonde regio?

“Van nature ben ik resultaatgericht en wil ik dingen neerzetten. Negen jaar geleden vroegen mensen zich af wat ik met afval moest na een carrière bij andere bedrijven. Mijn credo toen al was: Afval is het begin van iets moois. Als je er anders naar kijkt is het ook een grondstof. Dat gedachtegoed wordt nu breder gedragen dan voorheen, al kan de bewustwording nog wel groter. Vanuit invloed en verantwoordelijkheid van bedrijven, gemeenten, kennisinstellingen en bewoners kunnen we mooie stappen zetten. We hebben elkaar hard nodig. En natuurlijk zijn er hobbels en vereist het proces creativiteit en doorzettingsvermogen. Eerst moeten we minder afval produceren, maar als het er dan toch is, dan is het belangrijk dat we het zoveel mogelijk nuttig hergebruiken en recyclen. Ik ben er van overtuigd dat het kan. Ik blijf dan ook op deuren kloppen!”

Hoe ver is Meerlanden met de recycling van groente- fruit en tuinafval (GFT)?

“Dit afval verwerkt Meerlanden in de Groene Energiefabriek tot zes nuttige producten: groengas, CO2, citrusbrandstof, warmte, compost en water. Deze producten gebruiken we weer in de regio waar ze het GFT inzamelen. En zo is de kringloop rond. Inmiddels rijdt 70% van het wagenpark op groen gas en dragen we bij aan emissie vrije logistiek.”

Hoe draagt Meerlanden bij aan CO² reductie?

“Meerlanden zet organische grondstoffen uit de openbare ruimte en uit huishoudelijk en bedrijfsafval in om tot een regionale biobased economie** te komen. Wij realiseren CO² reductie door schone energie op te wekken. Wij zorgen voor een toename van de biodiversiteit door de openbare ruimte duurzaam te beheren. Op deze manier dragen wij bij aan een circulaire economie en is de openbare ruimte ook van financiële waarde.”

Wat is er mogelijk met E-waste?

“In het Regionaal Sorteer Centrum bij Schiphol verzamelen, sorteren en demonteren we E-waste. Hoe beter er gesorteerd en gedemonteerd wordt, hoe schoner de grondstoffen zijn en hoe beter de materialen weer kunnen worden hergebruikt.”

Wat is de rol van Meerlanden bij een inclusieve arbeidsmarkt?

“Duurzame inzetbaarheid en inclusief ondernemen zijn belangrijke waarden voor ons. Wij bieden arbeidskansen voor iedereen; op onze tien locaties werken meer dan 500 mensen op alle werk- en denkniveaus. We streven naar inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook bij onze ketenpartners.” 

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Er zijn accentverschuivingen; zo worden de mogelijkheden van biomassa verder ontwikkeld. Met groene stroom blijft Meerlanden onderzoeken wat er kan door samen te werken met Universiteit Wageningen, Delft, UvA en HvA. Recent heeft een student van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar het hoogwaardig verwerken van reststromen in de Duin- en Bollenstreek. In Haarlemmermeer wordt groente, fruit en etensresten gescheiden van tuinafval zodat we kunnen onderzoeken of we eiwitten kunnen winnen uit groente-fruit en etensresten. Samen met de Rabobank werkt Meerlanden aan duurzame voedselvoorziening, tegen voedselverspilling met het Boer-bord-bak initiatief. Het doel is om bewustzijn te vergroten en in te zetten op concrete projecten.

Elke bestuurder kan iets betekenen in de regio. Het is soms vallen, opstaan, duwen en trekken, maar als moeten willen wordt gaat de knop om. En de Board kan hierbij als match-maker fungeren want samenwerken is cruciaal.”

Network Council

Ook lid worden van de Network Council en bijdragen aan een slimme, groene en gezonde regio? Neem contact op met Marjan Schrama: m.schrama@amecboard.com.

31 mei 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten