Educatie en Talent: Blockchain meetup #2
De Board organiseert, samen met Amsterdam CTO en StartupAmsterdam, een serie meetups over de toekomst van blockchain. Tijdens deze meetups onderzoeken we hoe we de blockchaingemeenschap van de Metropoolregio Amsterdam kunnen versterken. Thema van de tweede bijeenkomst: blockchain en educatie. Hoe brengen we onze kennis van blockchain zo goed mogelijk over? En wat kunnen we op dat gebied voor elkaar betekenen?
Op 7 maart kwamen ruim 20 blockchain-kenners voor de tweede meetup bijeen in het gebouw van Growth Tribe. Tijdens de meetup over educatie stonden twee vragen aan de deelnemers centraal: wat heb je te bieden? En waar ben je naar op zoek? Willem Koeman, Challenge Lead Digitale Connectiviteit bij de Board, zette tijdens zijn welkomstwoord meteen hoog in: hij loofde champagne uit aan de partijen die nog tijdens de meetup zouden afspreken met elkaar te gaan samenwerken.
Digitale stad op de agenda
Aik van Eemeren, werkzaam bij de Chief Technology Office van de gemeente Amsterdam, benadrukte in zijn opening het belang van samenwerken en kennisdeling, om blockchain binnen de gemeente verder te brengen. “Onlangs hebben we Amsterdam als digitale stad op de politieke agenda weten te zetten. We streven naar een vrij toegankelijke, inclusieve en transparante digitale stad, waarin we het voor Amsterdammers zo makkelijk en veilig mogelijk maken om zich te bewegen. In dat licht doen we veel onderzoek naar de waarde en effectiviteit van blockchain binnen de gemeente.” Volgens Aik is het een belangrijke mijlpaal dat de digitale stad nu ook een politieke kwestie is. “Er worden nu in de gemeenteraad vragen gesteld over blockchain. Deze meetups helpen ons bij het geven van antwoorden en brengen de digitale stad in een stroomversnelling.”
Na de introductie van Willem Koeman en Aik van Eemeren, was het woord aan vier uiteenlopende blockchain educators, die hun ervaringen deelden met de aanwezigen.
Blockchain in het recht
Tina van der Linden geeft als lector Law, Ethics and Technology aan de VU, een minor in Law, Ethics and Technology, waarin ze het onderwerp blockchain behandelt. Daarnaast verzorgt ze, als onderdeel van drie verschillende technology law-masters, het keuzevak Blockchain and other business-tech: challenges to the law, waaraan op dit moment 95 studenten deelnemen. In de eindpaper die studenten moeten schrijven, moeten ze een use case voor een specifiek rechtsgebied uiteenzetten én gedetailleerd uitleggen hoe – en waarom – het werkt.Tina: “Ik moedig mijn studenten aan om enorm kritisch te zijn. Blockchain is fantastisch, maar niet zaligmakend: voor veel use cases kun je net zo goed een traditionele database gebruiken. Daarom laat ik ze goed nadenken over de functionaliteit, en natuurlijk over de juridische implicaties van blockchain.”
Tina geeft regelmatig lezingen op advocatenkantoren en begeleidt vele studenten die hun scriptie schrijven over blockchain en daarmee hun kansen op de juridische arbeidsmarkt van de toekomst vergroten. “De studenten zijn ontzettend gemotiveerd om hun kennis in praktijk te brengen. Sommige studenten helpen nu bijvoorbeeld al startups met juridische kwesties rondom blockchain. Met mijn colleges hoop ik bij te dragen aan een nieuwe generatie advocaten die verstand hebben van en kunnen werken met blockchain, in lijn met de ambities van de Dutch Blockchain Coalition.”
Blockchain-training
De tweede spreker was Sam Wouters van Growth Tribe, die vertelde over zijn doel als Lead Blockchain Trainer: de uitleg van blockchain zo versimpelen, dat iedereen het kan begrijpen. Growth Tribe heeft als motto empowering people to rapidly and enjoyably gain skills in a fast changing world. Daarom hebben ze diverse cursussen opgezet, waaronder een tweedaagse blockchain en crypto-training, die Sam in de meetup belichtte. Hij heeft inmiddels ruim 75 mensen succesvol getraind. De blockchaincursus staat op dit moment even on hold, omdat Growth Tribe aan het kijken is op welk kennisgebied momenteel de meeste behoefte ligt.
Sam sloot zich volledig aan bij Tina: blockchain is niet áltijd de juiste weg. Hij merkt dat er vanuit bedrijven veel vraag is naar blockchain, maar volgens hem zijn bedrijven vooral op zoek naar oplossingen, zonder dat ze zich echt willen verdiepen in de materie. “Veel mensen denken dat ze expert zijn, terwijl ze eigenlijk echt nog niet genoeg weten over functionaliteit van blockchain. Ongeacht de vraag, gaan ze er vanuit dat blockchain het antwoord is. Om bedrijven het antwoord te laten vinden dat voor hun business functioneel het beste is, is educatie hard nodig.”
Strijd tegen tunnelvisies
Tot slot was het woord aan Rudolf van Ee van Blockchain Talent Lab en Eléonore Blanc van CryptoCanal, die zich samen sterk maakten voor het uitbouwen van de blockchaingemeenschap. Beiden organiseren regelmatig events en meetups en ze werken aan een kennisplatform. Rudolf: “Met ons Talent Lab focussen we ons op blockchain-trainingsprogramma’s voor corporate bedrijven en koppelen we talent aan vacatures. We willen van Nederland de meest significante blockchain-hub maken en mede dankzij de meetups van de Board, bouwen we onze community steeds verder uit.”
Ook Eléonore gelooft in de kracht van meetups: met CryptoCanal verzamelt ze alle blockchain-evenementen in en buiten de metropoolregio. “De Amsterdamse blockchain community is kwalitatief heel goed. Het is ontzettend belangrijk dat we van elkaar blijven leren en niet blijven hangen in een tunnelvisie op bestaande use cases. We weten nog lang niet alles, en de honger naar kennis is enorm. Meetups zijn een geweldige manier om elkaar te versterken.”
Speeddaten
Na deze presentaties was het tijd voor het langverwachte blockchain-speeddaten: wie kan wat betekenen voor wie? Ook gingen de deelnemers aan de slag met het creëren van een blockchain educatie ecosysteem kaart waar ze zichzelf op konden plaatsen. Dit gaf een goed overzicht van welke partijen aanwezig waren en waar ze zich in het ecosysteem bevinden. Waar aanwezigen naar op zoek waren, liep behoorlijk uiteen: van een grote zaal voor bijeenkomsten en een platform om inzichten uit die bijeenkomsten op te verzamelen, tot sparringpartners, marketingadvies en concrete projecten. Maar het aanbod was al even divers: van kennis, ervaringen en ideeën tot sprekers, platforms en netwerken op het gebied van blockchain. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste samenwerkingen konden worden beklonken – mét champagne uiteraard.
Vervolgstappen
De komende tijd zal de Board de voorgenomen samenwerkingen monitoren en op basis van vraag en aanbod waar mogelijk ook andere samenwerkingen voorstellen. Over ongeveer twee maanden vindt de volgende blockchain meetup plaats. Wil je erbij zijn of meedenken over het onderwerp en de invulling? Neem contact op met Willem Koeman, Challenge Lead Digitale Connectiviteit.
Tekst: Ronne Theunis
13 maart 2019
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...