Datacommons dragen bij aan de visie op een verantwoordelijke, duurzame en inclusieve digitale samenleving. Kom naar MozFest om meer te horen over hoe datacommons essentieel zijn voor verantwoordelijk data delen.

Deze sessie op MozFest 2023 wordt gevolgd door een levendig gesprek over AMdEX en de mogelijkheden van een toekomst, ondersteund door data exchanges. Schrijf je zeker ook in voor het AMdEX event!

Programma

Doe mee aan deze interactieve workshop met thought leaders en deelnemers over hoe datacommons kunnen werken en wat nodig is om nieuwe stappen mee te zetten. De doelstellingen van deze sessie zijn:

  1. Datacommons op de kaart zetten als alternatieve manier om data te delen
  2. Leren van elkaar om het begrip te verdiepen
  3. Het datacommons netwerk uitbreiden

Dit event is Engelstalig.

Meer informatie

Datacommons zijn een mensgerichte benadering van digitalisering. Ze worden gedreven door maatschappelijke waarden, zoals autonomie en de wens om controle te houden over de eigen data. Datacommons ondersteunen maatschappelijke thema’s als energie, gezondheid en mobiliteit. Het idee van datacommons gaat over een governance oplossing, waarbij belanghebbenden onder verschillende (dynamische) voorwaarden data delen – met als doel: het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk. In dit samenwerkingsmodel beheren partijen data gezamenlijk – er is niet één centrale entiteit. De data worden gedeeld voor een maatschappelijk doel.

Hoewel er een levendige internationale gemeenschap is van onderzoekers en ontwikkelaars die werken aan datacommons, is de feitelijke toepassing ervan relatief nieuw. Amsterdam Economic Board werkt aan een Datacommons initiatief, gericht op het beschikbaar maken van datacommons voor een bredere groep belanghebbenden in de Metropool Amsterdam. Zo kunnen we toewerken naar nieuwe, verantwoorde manieren van data delen.

Dit initiatief hangt nauw samen met het AMdEX-initiatief, dat werkt aan de ontwikkeling van een ‘digitale notaris’. AMdEX wil contracten voor data-uitwisseling opstellen en handhaven, waardoor organisaties hun data veilig kunnen delen.

Waar en wanneer?

Board on stage
 • 23 mrt 2023
 • 15:00 -

  16:00 uur

Neem contact op

 • Marjolein Bot | Amsterdam Economic Board

  Marjolein Bot

  Lead Energie & Digitaal

  Amsterdam Economic Board

Deel dit artikel

Events

#slimgroengezond

Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, Twitter en schrijf je in voor onze Board Update.