Programma
12:30 – 12:45 – Inloop
12:45 – 13:10 – Intro en welkom door Amsterdam InChange en Huis van de Toekomst
13:10 – 14:10 – Kennissessie
De mens in de machine: gedrag als sleutel tot duurzame transities
De kennissessie wordt deze keer verzorgd door gedragswetenschapper Reint Jan Renes. Hij belicht in een interactieve lezing de psychologische kant van duurzame transities. Hij legt uit waarom mensen, ondanks goede intenties en kennis, vast blijven houden aan niet-duurzaam gedrag en wat er nodig is om echte gedragsverandering te bereiken. Met inzichten uit zijn Noblesse Oblige-onderzoek richt hij zich op de rol van welvarende groepen in de klimaattransitie.
Thema’s als motivatie, sociale normen en de kloof tussen weten en doen staan centraal. Deelnemers krijgen daarnaast praktische handvatten om duurzame keuzes aantrekkelijker en effectiever te maken in hun eigen werkpraktijk.
14:30 – 15:45 – Werksessies
Energie | Versnelling van de operatie op het elektriciteitsnet
De energietransitie vraagt van de netbeheerder een aanzienlijke versnelling in het verzwaren van het elektriciteitsnet. Dit vormt een omvangrijke uitdaging, waarbij alle vormen van samenwerking en innovatie noodzakelijk zijn. In deze werksessie richten Thomas Hoekstra en Iris van der Zanden (Alliander) zich tot het netwerk met de volgende vragen: Op welke innovatieve wijze kunnen wij onze operatie versnellen? Van welke innovaties zouden wij nog gebruik kunnen maken, en aan welke oplossingen is bij andere partners in het netwerk behoefte?
Mobiliteit | Inclusive Design
Inclusive design is een ontwerpbenadering die producten, diensten en omgevingen toegankelijk en bruikbaar maakt voor zo veel mogelijk mensen, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of fysieke en mentale vermogens. De Vervoerregio onderzoekt hoe ze hier het best een rol in kunnen pakken. Iris van de Vervoerregio en David van Flatland gaan in deze sessie aan de slag met vragen als; Hoe neem je ‘iedereen’ mee in doelgroepenonderzoek? Hoe ga je van onderzoek en beleid over in actie en uitvoering? En wat zijn mooie Nederlandse voorbeelden van Inclusive Design in de praktijk?
Circulair | Circulair ontwerpen en kritieke grondstoffen
Voor veel kritieke grondstoffen zijn we afhankelijk van het buitenland. Deze internationale ketens zijn kwetsbaar en vaak ook onwenselijk uit politieke oogpunt. Door ‘circular by design’ principes toe te passen, goed te recyclen en circulair met onze materialen om te gaan kunnen we als stad en regio zelf duurzaam gebruik van kritieke grondstoffen realiseren.
Nu gaan er helaas nog een hoop grondstoffen verloren door verbranding of export. Hoe kunnen we schaarse en waardevolle grondstoffen beter behouden? Wat als we afval niet meer als eindproduct zien? Hoe ontwerpen we systemen, zowel voor productie als de noodzakelijk (retour)logistiek, voor een volledige circulaire stad en regio?
In deze werksessie gaan we, samen met de Amsterdamse haven, met deze vraagstukken aan de slag.
16:00 – 17:00 – Pitches
Gocimo | Elektrische scooters met een batterijwisselsysteem
Flavie Marie-Dabin komt pitchen over GoCimo, een Zweeds mobiliteitsbedrijf dat elektrische stadsvervoeroplossingen biedt met een innovatief batterijwisselsysteem. Hun model stelt gebruikers in staat om binnen 10 seconden lege batterijen te vervangen door volle. Dat zorgt voor minimale stilstand en ontlasting van het energienet. Met activiteiten in Stockholm, Göteborg, Malmö en Kopenhagen draagt GoCimo bij aan duurzame mobiliteit in de stad.
Flavie is op zoek naar Amsterdamse locaties voor de oplaadstations en samenwerkingspartners.
Hogeschool van Amsterdam | Ontwerpend onderzoek Civic Protocol Economies
Hoe kan digitale technologie bijdragen aan een sterke, rechtvaardige gemeenschapseconomie? Binnen de onderzoeksgroep Civic Interaction Design (HvA) verkent Iskander dit via het project Civic Protocol Economies. In dit ontwerpend onderzoek worden prototypes ontwikkeld en netwerken versterkt rondom initiatieven zoals energiecoöperaties, buurtdeelplatformen en wooncoöperaties.
Doel is om te onderzoeken hoe digitale platformen en protocollen zulke gemeenschapseconomische initiatieven kunnen ondersteunen. Een driedaagse design-charette in september vormt een belangrijke volgende stap.
Afstudeerkring Zero Emissie Stadslogistiek | De onderzoeksresultaten
De afgelopen maanden hebben drie HvA-studenten een interdisciplinair onderzoek gedaan op de transitie naar uitstootvrije stadslogistiek. Ze liepen rond op Food Center Amsterdam en gingen in gesprek met kleine ondernemers in de food sector. Deze opdracht is een samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam, de HvA en een werkgroep vanuit Amsterdam InChange. De studenten nemen ons in vogelvlucht mee in hun onderzoeksresultaten.
VU studenten | Onderzoek: Levende Lerende Netwerken in beweging
Hoe blijft een publiek-privaat netwerk duurzaam en relevant? In samenwerking met Amsterdam InChange en Royal HaskoningDHV onderzochten vier studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hoe het concept van Levende Lerende Netwerken toegepast kan worden.
De casus: het unieke netwerk van Amsterdam InChange. Een lerend netwerk waarin Amsterdam InChange als faciliterende partij publieke en private spelers samenbrengt rondom grootstedelijke transities. De studenten verkennen samen met jou hoe dit netwerk in beweging blijft en blijvend waarde creëert.
17:00-18:00 – Informeel napraten met een hapje en drankje.
Meer informatie
Tijdens de Kennis- en Demodagen van ons programma Amsterdam InChange presenteert het netwerk innovatieprojecten aan elkaar. Ook leggen zij hulpvragen op tafel, delen zij dilemma’s en worden partners betrokken bij projecten om deze vraagstukken verder te brengen.
De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie waarvoor deelname optioneel is. Tijdens de kennissessie verrijkt een kennispartner het netwerk met specifieke onderwerpen die van belang zijn voor Amsterdam InChange en de transitie waar zij aan werken. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.
Waar en wanneer?
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Meer events
19
jun
Deel dit event
Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief.