De leefbaarheid in woonwijken in de Amsterdamse Metropoolregio staat onder druk. De inzet van data biedt kansen voor verbetering. Hoe doen we dat? Daarover gaat deze editie van Data Dilemma’s!

Leefbaarheid verbeteren in wijken gaat over het creëren van een fijne woon-, werk- en leefomgeving voor inwoners. Gemeenten beschikken over veel data over onze fysieke leefomgeving. Denk aan luchtkwaliteit, verkeer en overlast. En factoren als sociale cohesie en voorzieningen. De uitdaging? Beschikbare data efficiënt benutten, met oog voor de menselijke maat. Maar: hoe meten we leefbaarheid? En hoe zetten we de rijkdom aan beschikbare data in om de leefbaarheid in wijken daadwerkelijk te verhogen?

Ons programma Amsterdam Smart City, in samenwerking met partner Hieroo en hun zusterorganisatie SeederDeBoer, gaat in gesprek over data voor leefbare straten, buurten en steden.

Luc Manders van Buurtvolk schetst een beeld van zijn ervaringen in kwetsbare wijken, de concrete verbinding die je met data kunt maken en de mogelijkheid om op basis van data te voorspellen maar óók te voorkomen.

Hebe Verrest, Associate Professor aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt over het welzijns-dashboard, dat samen met bewoners in de wijk Venserpolder (Amsterdam Zuid-Oost) is ontwikkeld. Het dashboard maakt behoeften en prioriteiten van bewoners meetbaar. Op basis van dit dashboard gaan bewoners, de (lokale) overheid en andere belanghebbenden met elkaar in gesprek over de juiste interventies.

Programma

  • Inloop
  • Welkom en introductie door Amsterdam Smart City en Hieroo/SeederDeBoer
  • Inhoudelijk programma met de UvA en Buurtvolk
  • Q&A en panel discussie
  • Wrap-up en netwerken

De toegang tot dit evenement is gratis. Registratie is vereist.

Meer informatie

Data Dilemma’s is een samenwerking tussen ons programma Amsterdam Smart City, hun partner Hieroo met zusterorganisatie SeederDeBoer, en het Data Lab van de gemeente Amsterdam. Vier keer per jaar verkennen ze de mogelijkheden voor het gebruik van gegevens en nieuwe technologieën om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met de nadruk op verantwoorde digitalisering. Het doel is gegevens te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken. Maar wat gebeurt er met alle verzamelde gegevens? Welke dilemma’s kom je tegen als je (persoonlijke) gegevens verzamelt om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn belangrijk voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

Waar en wanneer?

Board event
  • Amsterdam Smart City, Hieroo, SeederDeBoer, DataLab Amsterdam
  • 29 feb 2024
  • 15:45 -

    18:00 uur

Neem contact op

Deel dit artikel

Events

#slimgroengezond

Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, Twitter en schrijf je in voor onze Board Update.