Hoe kunnen data en AI Amsterdam toegankelijker maken voor iedereen? Welke dilemma’s komt de stad daarbij tegen? Zelfstandig reizen met het OV, boodschappen doen of naar een restaurant gaan, zijn voor velen vanzelfsprekend. Helaas heeft niet iedereen dit voorrecht.

Voor mensen met beperkte mobiliteit (bijvoorbeeld rolstoelgebruikers) kan het lastig zijn om zich te verplaatsen in Amsterdam. Er zijn veel obstakels, zoals smalle of hobbelige stoepen en hoge stoepranden. De gemeente Amsterdam wil een vrije, rechtvaardige en duurzame stad zijn voor iedereen. Daarvoor is toegankelijkheid in de stad essentieel. Met het initiatief Amsterdam for All onderzoekt en experimenteert de gemeente Amsterdam hoe zij data en AI kan inzetten om de toegankelijkheid voor haar inwoners te waarborgen.

Dit event is verplaatst van 16 juli naar 26 september 2024.

Programma

  • 15:45 – 16:00 uur Inloop
  • Welkom en introductie door Amsterdam Smart City
  • Vishruth Krishnan (gemeente Amsterdam) geeft een demo van een routeplanner

De afdeling Innovatie van de stad heeft een prototype van een routeplanner gemaakt, speciaal voor mensen die minder mobiel zijn. Deze stippelt voor elke persoon de meest toegankelijke route uit, op basis van wat hij of zij nodig heeft. Datawetenschapper Vishruth Krishnan vertelt alles over deze routeplanner en de dilemma’s bij het gebruik van de data hiervoor.

Hans heeft de methode Integrale Kijk Op Bereikbaarheid (IKOB) ontwikkeld om toegankelijkheid te verbeteren. Deze methode helpt bij het verzamelen van data en het analyseren van huidige ongelijkheden en de effecten van beleidsmaatregelen. IKOB is al toegepast in bijna twintig projecten, waaronder vier in de Metropool Amsterdam.

  • Michiel Bontenbal (Hogeschool van Amsterdam) over Urban Sounds

Urban Sounds ontwikkelt een privacy-vriendelijke sensor, die geluiden classificeert in een stedelijke omgeving. Een eerste versie van de geluidssensor is nu actief op het Marineterrein en een tweede versie is in ontwikkeling. Michiel vertelt over de uitdagingen waar ontwikkelaars voor staan en vraagt: Hoe kan deze technische oplossing het beste worden gebruikt rond het thema toegankelijkheid?

  • Paneldiscussie
  • 17:15-18:00 uur Afronding en netwerken

Meer informatie

Vier keer per jaar onderzoekt ons programma Amsterdam Smart City samen met het Data Lab van de gemeente Amsterdam mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Daarbij ligt de focus op verantwoorde digitalisering.

Het doel is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken. Maar wat gebeurt er met alle verzamelde data? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoonlijke) data verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn van belang voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Het Amsterdam Smart City netwerk verkent graag samen met jou welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.

Waar en wanneer?

Amsterdam Smart City

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Meer events

Deel dit event

#slimgroengezond

Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.