LEAP – Lancering Lower Energy Acceleration Programme

Voortschrijdende digitalisering van de maatschappij zorgt ervoor dat er steeds meer data wordt gegenereerd, verstuurd en opgeslagen. Datacenters faciliteren dit dataverkeer, terwijl hard- en software vaak eigendom zijn van klanten. Door de groei van datagebruik, stijgt de vraag naar elektrische energie.

De verwachting is dat de benodigde hoeveelheid elektrische energie in 2030 is verdubbeld ten opzichte van het huidige energieverbruik.

Rol Board

Het mobiliseren van partijen tot een coalitie, het initiëren en onderzoeken van pilots.

2020

Gedurende de eerste fase gaan 20 coalitiepartners in pilots onderzoeken wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn, zonder prestatieverlies. De eerste resultaten worden in april 2020 verwacht. In de tweede fase (start Q1 2020) beantwoorden we de vraag hoe we met innovaties kunnen bouwen aan de toekomstige generatie datacenters. De resultaten van LEAP worden besproken met de overheid als potentiele input voor nieuw beleid.

Een coalitie van bedrijven uit de Amsterdamse datacenterketen gaat samen met overheden aan de slag in het datacenter-energiebesparingsinitiatief ‘LEAP’. Verwachting is dat het energieverbruik in datacenters hiermee tot 40 procent kan worden teruggebracht in de komende drie jaar. Met het initiatief trekken overheid, bedrijven en kennisinstellingen samen op om in een hoger tempo een duurzame digitale economie te realiseren. Gedurende de eerste fase gaan 20 coalitiepartners in pilots onderzoeken wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn, zonder prestatieverlies.”

Marjolein Bot, Challenge Lead Energie

In het nieuws

-Bekijk hier het item in EenVandaag.
-Lees hier het persbericht over LEAP in het Parool.
-Lees hier het persbericht over LEAP in het FD.
-Luister hier het interview met Marjolein Bot op BNR.

Meedoen?

We zijn op zoek naar partners die actief willen meedoen aan LEAP. Mocht je meer willen weten neem dan contact op met Marjolein Bot.

Lees meer

Uitdaging Energie