Lancering Amsterdam Data Exchange

Met de Amsterdam Data Exchange (AMDEX) lossen we het probleem op dat veel organisaties wel data willen delen, maar niet altijd kunnen. Hoe zorg je ervoor dat je alleen data deelt met partijen die je vertrouwt, hoe zorg je dat zij alleen die data krijgen die je wil delen, hoe ga je om met betalingen hiervoor, hoe gaan we om met disputen? Met de Amsterdam Data Exchange willen we een neutraal model bieden dat dit mogelijk maakt, waarbij autonomie van de deelnemende partijen vooropstaat. Alleen zij zijn eigenaar van hun data en bepalen wat daarmee gedaan wordt.

De Amsterdam Economic Board heeft Amsterdam Data Exchange gelanceerd met het organiseren van een event met relevante stakeholders en het ontwikkelen van een visiedocument. Vervolgens is een prijsvraag uitgezet, waarbij 750.000 euro beschikbaar was voor een open markt voor data. Op 16 oktober gingen 35 experts in gesprek over de opzet van de prijsvraag.

In december is de website van de AMDEX gelanceerd. De website werd gelanceerd tijdens een informele meeting van zeven steden en regio’s – waaronder Amsterdam, Andalusië, Barcelona, Berlijn, Coimbra, Oslo en Londen – en verschillende departementen van de Europese Commissie om te praten over samenwerking en data-uitwisseling volgens transparante Europese waarden.

Rol van de Board

Initiëren van Amsterdam Data Exchange met als doel om het van visie naar ontwerp te brengen.

Lees meer

#slimgroengezond

De digitale infrastructuur draagt bij aan de Metropoolregio Amsterdam als digitale hub van Europa.