Van bioloog naar software-engineer

Make IT Work biedt hoogopgeleide talenten omscholing met baangarantie

Het Regioplan Werk maken van Talent is gericht op het optimaal benutten van talent op de arbeidsmarkt in de regio Amsterdam. De afgelopen vier jaar zijn tien maatregelen uitgevoerd om talenten op te leiden of om te scholen voor banen in kansrijke sectoren. In de aanloop naar het Werkevent op 30 mei hebben we alle projectleiders gevraagd naar het verloop en de resultaten van het project en hun lessons learned. Aan het woord is Ronald Kleijn, hoofddocent ICT aan de Hogeschool van Amsterdam en projectleider van Make IT Work.

Make IT Work schoolt hoogopgeleide, werkzoekende talenten om tot software engineer, mét baangarantie voor tenminste een half jaar.

Wat was de opzet van jullie project?

“Veel talentvolle, afgestudeerde hbo’ers en wo’ers zijn werkzoekend, omdat er in hun vakgebied niet genoeg banen zijn of omdat ze graag een carrièreswitch willen maken. Tegelijkertijd zit de ICT-sector te springen om mensen: er is een groot tekort aan software engineers. Daarom was onze opdracht om de eerder genoemde talenten te werven voor een omscholingstraject, om ze vervolgens te laten instromen in een IT-functie.

Dat traject duurde elf maanden: eerst vier maanden (onbetaald) in de schoolbanken, daarna een maand inwerken bij een werkgever en daarna voor minimaal zes maanden in loondienst, waarbij men vier dagen werkt en één dag naar school gaat. Daarna ging Make IT Work er tussenuit, maar de bedoeling was natuurlijk dat de kandidaten daarna zoveel mogelijk bij de werkgever bleven werken.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“We zijn allereerst op zoek gegaan naar kandidaten, door veel aandacht te genereren door het project in de pers op social media. Mensen vonden al vrij snel ook zelf hun weg naar ons en ook werkgevers wisten ons te vinden. Goede IT’ers zijn schaars, dus bedrijven stonden meteen open voor het initiatief.

Kandidaten konden zich online aanmelden en doorliepen daarna een online selectieprocedure. Daarbij werden ze getest op een aantal belangrijke competenties als probleemoplossend vermogen, zelfstandigheid en organisatiesensitiviteit. Wie daar doorheen kwam, werd uitgenodigd voor een selectiedag op de HvA, waarbij werd gekeken naar iemands achtergrond en persoonlijke motivatie. Daarna volgde de werkgeversmarkt, een soort speeddates tussen werkgevers en kandidaten, waarbij nogmaals werd gekeken of iemand wel echt gemotiveerd was om zich definitief te laten omscholen.

De HvA verzorgde zowel de werving en selectie als de opleiding van de talenten. Die liepen enorm uiteen in leeftijd en studie-achtergrond: we hadden kandidaten van 21 tot 58 jaar, afkomstig van onder andere het Conservatorium, Rechten, Biologie en Erfgoedstudies. Wat ze allemaal gemeen hadden, was een enorme drive om een nieuw vak te leren. Het is een behoorlijk intensief traject waarbij je bovendien de eerste vier maanden geen inkomen hebt. Dan moet je dus wel echt gemotiveerd zijn, en dat waren ze ook.”

Wat heeft het opgeleverd?

“Na de eerste zes weken van het traject was er een go / no go-moment, daar viel ongeveer 10% van de kandidaten uit. De overige 90% heeft het traject succesvol afgerond. Uiteindelijk hebben we ongeveer de helft van alle kandidaten die op de werkgeversmarkt zijn geweest, kunnen plaatsen bij een werkgever: dat zijn inmiddels ruim 220 talenten. En er zijn op dit moment bijna 90 werkgevers aangesloten die regelmatig kandidaten aannemen.

Dat Make IT Work voor alle partijen een groot én duurzaam succes is, blijkt wel uit de cijfers: 97% van de kandidaten is na afloop van het project blijven werken bij de werkgever waar ze hun omscholing hebben gedaan. Werknemers voelen een grote loyaliteit: als een bedrijf zo in je investeert, blijven ze er graag voor werken.”

Hoe gaat het nu verder?

“We hebben het geld van Werk Maken van Talent gebruikt om het project te ontwikkelen, maar toen de subsidie ophield zijn we gewoon doorgegaan met Make IT Work. Alleen de deelnamekosten voor de werkgevers zijn een fractie verhoogd, zodat we op hetzelfde niveau kunnen blijven draaien. Het loopt nog steeds heel goed: vier keer per jaar starten we met een groep kandidaten. Steeds meer werkgevers, waaronder steeds meer eindgebruikers als (semi-)overheid en ziekenhuizen, weten ons te vinden.

We gaan Make IT Work nu ook uitbreiden naar de hogescholen in Groningen en Friesland en we werken samen met brancheverenigingen en eindgebruikersorganisaties om landelijke aandacht te genereren voor het project.”

Lessons learned?

“De intervisies die de Board organiseerde voor alle projectleiders waren heel nuttig, daar hebben we kunnen sparren met mensen die tegen dezelfde dingen aanliepen: hoe bereik je kandidaten, hoe krijg je werkgevers mee en hoe ga je om met de papierwinkel rondom de subsidieverantwoording?

In het begin was het lastig om bedrijven te overtuigen van de kracht van de kandidaten. Inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben we 220 succesvolle Make IT Work-ambassadeurs rondlopen die elke dag laten zien wat ze kunnen en kennen. Alle begin is moeilijk, maar met een lange adem kom je er wel.”

 

Auteur: Ronne Theunis

#slimgroengezond

Dit draagt bij aan het adaptieve vermogen van de arbeidsmarkt.