Vacature Kwartiermaker Gezondheidsdata Infrastructuur

De Gezondheidsdata Infrastructuur, een initiatief van de Board (Smart Health Amsterdam) en 7 coalitie partners, heeft een vacature voor een stevige netwerker met goede kennis van het snijvlak tussen gezondheid, data en AI.

Binnen de regio Amsterdam werkt een consortium van 8 partners (Amsterdam Economic Board, Gemeente Amsterdam (met het actieprogramma Smart Health Amsterdam),  Amsterdam UMCNKI / AvL, OLVG, Philips, UvA en VU) aan de implementatie van een gezondheidsdatainfrastructuur (GDI). De afgelopen tijd is gewerkt aan het opzetten van de samenwerking en een gezamenlijk plan voor implementatie. Dit plan is nu voorbereid en vraagt om de volgende stap: een programmamanager/kwartiermaker om de implementatiefase voor te bereiden.

We werken toe naar een schaalbare, gekoppelde, infrastructuur voor gezondheidsdata – een die zichzelf financieel kan onderhouden. Deze GDI draagt bij aan:

 • de ‘quadruple aim’: 1) beleving van de patiënt verbeteren, 2) verhogen van de zorgkwaliteit, 3) verlaging van kosten, 4) verbeteren beleving van zorgverlener;
 • versterking van medisch (wetenschappelijk) onderzoek, ook retrospectief, met behulp van datawetenschap en kunstmatige intelligentie, uiteindelijk leidend tot preventie; en
 • versterking van de economie door faciliteren florerende biotechnologie- en health- tech sectoren en het creëren van een ‘level data playing field’ voor startups en MKB.

Naast een significante positieve impact op zorg en gezondheid, voegt een regionale gezondheidsdata infrastructuur economische waarde toe. Voor de Metropoolregio Amsterdam is de schatting zo’n €195 tot 315 miljoen euro per jaar.

Gewenst profiel kwartiermaker

We zijn op zoek naar een kwartiermaker die de ingezette koers kan voortzetten en bestendigen. Het implementatieplan dat door de partners gezamenlijk is opgesteld dient als leidraad voor de verdere uitwerking en uitvoering in de komende periode.

Als kwartiermaker speel je een belangrijke rol in de verdere opbouw en positionering van de gezondheidsdata infrastructuur in de metropoolregio Amsterdam. Je begeleidt en optimaliseert de bestaande samenwerking tussen consortiumpartijen. Daarbij bouw je aan duurzame relaties met (semi-) publieke en private partijen in het werkveld (van regionale ziekenhuizen en academie tot de Patiëntenfederatie en Health-RI).

Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom gezondheidsdata en AI in de gezondheidszorg en het publiek domein. Je hebt een visie op de toekomst van gezondheidsdata infrastructuur. Ook heb je een scherp beeld van de voor- en nadelen hiervan, inclusief de knelpunten en kansen die dit biedt.

Je bent als kwartiermaker verantwoordelijk voor het behalen van de planning en doelen, die in samenspraak én in samenwerking met de bestaande stuurgroep van consortiumpartners worden vastgesteld. Je rapporteert als kwartiermaker rechtstreeks aan de stuurgroep.

Opdracht voor de kwartiermaker

Zoals nu voorzien valt de opdracht voor de kwartiermaker uiteen in drie hoofdmoten:

 • Begeleid de samenwerking van de consortiumpartners naar een consortium overeenkomst en de formalisering van de governance van het programma.
 • Zet het team op dat per januari 2022 gaat werken aan de uitvoering. Dat team bestaat in elk geval uit vier mensen: een programmamanager en drie projectmanagers
 • Zorg – in samenwerking met de stuurgroep – voor financiering per 2022. Er ligt al een eerste aanvraag en een start-investering. Ook is er ondersteuning door subsidie- adviseurs beschikbaar en is een drietal financieringsroutes verkend. Het gaat hier om het aanjagen van het proces – vanuit eigen inzicht in financieringstrajecten, en het binnenhalen van vervolgfinanciering.

Wij zoeken jou

Wij zoeken een kandidaat die niet bang is om voor de troepen uit te lopen. Iemand die initiatieven neemt voor vernieuwing en innovatie rondom data en zorg. We zijn op zoek naar een verbinder, die mensen en de samenwerkende partners samenbrengt en inspireert. Iemand die de complexiteit overziet, rust biedt in een veranderende omgeving en tegelijkertijd zeer flexibel is en het vermogen heeft om snel te schakelen van inhoud naar proces en andersom.

De ideale kandidaat

 • Is een ervaren professional met academisch werk- en denkniveau en minimaal 7 jaar relevante ervaring als kwartiermaker of programmamanager in het organiseren van samenwerking tussen organisaties.
 • Heeft werkervaring in of met 2e en 3e lijns zorginstellingen (vereist)
 • Is bekend met de maatschappelijke en professionele discussies over gezondheidsdata, het gebruik van AI binnen gezondheid en kent de gevoeligheden
 • Heeft ervaring met het aanvragen van financiering bij voor grote projecten
 • heeft bewezen ervaring in het sturen, ondersteunen en opzetten van teams in onzekere innovatietrajecten
 • Heeft relevante ervaring in het samenwerken met gemeenten, universiteiten, onderzoeksinstituten en kenniscentra
 • Heeft ervaring met publiek-private samenwerking en complexe publiek-private samenwerkingsconstructies (pre)
 • Is een resultaatgerichte netwerker die sterk ondernemend en marktgericht is
 • Heeft een can-do mentaliteit en vindt oplossingen
 • Is helder en transparant in de communicatie
 • Is pro-actief en werkt uitstekend samen.

Wij bieden

 • Een uitdagende opdracht met bijbehorende salariëring. Belasting in de week zou afhankelijk van ervaring kunnen variëren; we schatten 3 dagen als minimum in.
 • Een grote maatschappelijk impact: je draagt bij aan het implementeren van de basis voor betere zorg en preventie.
 • Vooralsnog denken we aan een minimale doorlooptijd van een half jaar van de opdracht. Eventuele verlenging behoort tot de mogelijkheden.
 • Uitstekende mogelijkheden om jouw netwerk verder uit te breiden.

Stuur je sollicitatie per e-mail naar Gerty Holla, lead gezondheid (g.holla@amecboard.com). Je kunt tot en met 8 november  op deze vacature reageren. Sollicitaties die na deze datum binnenkomen, nemen wij niet in behandeling.

Neem voor vragen contact op met Jan Boers, via j.boers@olvg.nlof met Gerty Holla via g.holla@amecboard.com.

De gesprekken vinden plaats op vrijdag 12 en vrijdag 19 november.

#slimgroengezond

Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.