Scholing voor ondernemers

Meer dan 100 Amsterdamse zzp’ers met een inkomen lager dan 120% van het Sociaal Wettelijk Minimum hebben een opleidingsvoucher ontvangen ter waarde van 1000 euro. Deze opleidingsvouchers kunnen zij inzetten voor een opleiding of cursus aan een erkend opleidingsinstituut naar keuze. Een opleiding helpt zzp’ers hun succes als zelfstandig ondernemer te vergroten.

‘Experiment Zzp Opleidingsvoucher’ (TIER, UvA) is in samenwerking met de Gemeente Amsterdam dit voucher-experiment gestart om nog niet succesvolle zelfstandigen te helpen met het werven van opdrachten. De UvA gaat onderzoeken of extra scholing van zzp’ers kan bijdragen aan de verbetering van hun inkomen.

Zzp’ers missen soms de benodigde kennis en vaardigheden om voldoende opdrachten te verwerven. Belangrijke ontwikkelpunten zijn ondernemersvaardigheden, verbetering van 21st century skills en verbreding van inzetbaarheid. Met de opleidingsvouchers krijgen zzp’ers de mogelijkheid juist die vaardigheden te verbeteren waar zij zelf behoefte aan hebben.

Gedurende de economische crisis is het aantal zzp’ers flink gestegen. Vooral in sectoren waar veel banen verloren zijn gegaan, zoals de financiële sector. Deze zzp’ers kunnen niet altijd rondkomen van de opdrachten die ze binnenhalen. Zzp’ers die in aanmerking zijn gekomen voor de voucher kunnen op deze manier naar verwachting meer opdrachten vinden die beter bij ze passen, hun netwerk vergroten en daarmee hun inkomen verhogen.

Alle opleidingsvouchers zijn inmiddels vergeven.
Lees meer over Experiment Zzp Opleidingsvoucher.