Met netwerken naar een circulaire Gooi en Vechtstreek

Eind oktober organiseert Amsterdam Economic Board het event ‘Gooi en Vechtstreek: Slim, Groen en Gezond’ met als doel de regionale samenwerking op het gebied van de circulaire economie aan te jagen. En dat is een belangrijk event, vindt Wimar Jaeger, wethouder in Hilversum en kersvers lid van de Board: ‘Je sluit er aan op een netwerk van circulaire ambities en laat aan de buitenwereld zien dat je het onderwerp serieus neemt.’

U bent nog maar net lid geworden van de Board. Waarom?

“Nog maar een paar jaar geleden waren wij als regio minder aanwezig in de Metropoolregio AmsterdamDe Metropoolregio Amsterdam (afgekort: MRA) strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot Haarlemmermeer. , omdat we niet het idee hadden dat we daar deel van uitmaakten. Dat is veranderd. Wij vinden en denken dat we ook als Gooi en Vechtstreek een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de metropoolregio en dat we daarmee onszelf ook helpen.”

Op welke vlakken kan Gooi en Vechtstreek die bijdrage leveren?

“Een belangrijke sector in onze regio is de digitale contentindustrie. Die industrie werkt nauw samen met aanpalende sectoren als reclamebureaus, appbouwers en bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. Die zijn weer voornamelijk in Amsterdam en Haarlem gevestigd. Ook bij de forse opgaven die er voor Amsterdam liggen op het gebied van wonen, toerisme en mobiliteit kunnen wij helpen. Er wonen hier al heel veel mensen met historische gronden in Amsterdam. Daarnaast zie ik ons als het ellebooggewricht tussen Amsterdam en Utrecht; wij willen de verbinding tussen die regio’s tot stand brengen en zijn ook in de Economic Board Utrecht actief.”

Op welke thema’s gaat u zich concentreren?

“Ik vind dat we bij de Board drie belangrijke transities hebben ingezet: circulair, energie en digitaal. Of we daarmee ook echt disrupties realiseren is afhankelijk van hoe de gevestigde orde hiermee omgaat en laten dat nou net de organisaties zijn die bij de Board aan tafel zitten. Over de doelstellingen zijn we het eens, maar die transities gaan ook pijn doen bij organisaties en mensen. Durven we die pijnpunten ook te benomen? Durven we bijvoorbeeld de vliegtaks en de consequenties daarvan te bespreken? Ik wil daar scherp op zijn.

De digitale contentindustrie is een ander belangrijk thema waarmee ik me wil bezighouden. Die sector is van groot belang voor onze informatievoorziening, wat essentieel is in een democratische samenleving. Wij moeten ervoor blijven zorgen dat het vestigingsklimaat voor deze sector goed blijft, helemaal ook nu onze minister van Defensie heeft gezegd dat we in een digitale oorlog met Rusland zijn verwikkeld.”

Hoe circulair is Gooi en Vechtstreek al en wat zijn jullie ambities op dit vlak?

“Redelijk. We zijn vooral circulair in het goed scheiden en verwerken van onze grondstoffen en we houden ons bezig met circulaire inkoop en productontwikkeling. Zo hebben we recentelijk, met behulp van MRA-financiering, een biocomposiet paal ontwikkeld, schaalbaar naar de hele MRA. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk en dat willen we aanjagen. Dat past ook bij het groene karakter van ons gebied. We bouwen samen met de Amsterdam Ecnomic Board aan een platform van circulaire initiatieven, van gemeenten en inwoners.”

Het event ‘Gooi en Vechtstreek: Slim, Groen en Gezond’ dat de Board op 31 oktober organiseert heeft als met als doel de regionale samenwerking op het gebied van de circulaire economie aan te jagen. Waarom zou je je daar als ondernemer voor aanmelden?

“Als je daar komt sluit je direct aan op een netwerk van organisaties die misschien qua identiteit en primaire activiteit niets met circulariteit te maken hebben, maar die het wel een belangrijk thema vinden en zich hiervoor inzetten. Ook als taxibedrijf, verzekeraar of camerabedrijf — om maar een paar uitersten te noemen — kun je circulair zijn. Tijdens het event zie je veel goede voorbeelden van wat je zelf kunt doen op dit gebied. Met je aanwezigheid laat je ook aan de gehele MRA zien dat je maatschappelijk betrokken bent, dat je de doelen die de MRA heeft op het gebied van klimaat en circulariteit serieus neemt. Meld je dus vooral aan!”

Meld je hier aan voor het event “Gooi en Vechtstreek: Slim, Groen en Gezond”

 

Tekst: Mirjam Streefkerk