Kledingafvalberg: greenwashing van circulair textiel? 

De NPO1-uitzending van Pointer op 17 mei over de weg naar circulair textiel maakt helder waar de grote hiaten zitten. Meerdere geïnterviewden geven een open en transparante weergave. Op onderdelen laat het ook een vertekend beeld zien. Inderdaad is textiel de meest vervuilende industrie. Het ombuigen van de enorme afvalberg textiel naar circulaire oplossingen is een jarenlang traject met torenhoge ambities. Deze markt is dan ook nog lang niet volwassen en juist daarom zijn veel partijen ook in de regio Amsterdam aan de slag met deze complexe uitdaging. Omdat ze er in geloven dat het anders moet en ook kan. Maar niemand kan dit alleen. Ook de overheid niet. 

Bekijk de uitzending De kledingafvalberg van KRO-NCRV

Gedeelde verantwoordelijkheid

De crux is om samen met inkopende partijen, overheden (als inkoper én als regelgever), de textielindustrie, kennispartners, afvalverwerkingsbedrijven, kledingmerken het systeem systematisch te veranderen en daar worden grote stappen in gezet. En ook het gedrag van onszelf als consument speelt een belangrijke rol. Alleen gaat dat niet over één nacht ijs. Vanuit een goed begrepen eigenbelang kunnen partijen inzetten op heldere afspraken en een gezamenlijke regie. Als we echt willen met elkaar is heel veel mogelijk. Met onze aanpak van netwerksturing tackelen we al een heel aantal dilemma’s als het gaat om complexe circulaire verandertrajecten.

Welke dilemma’s spelen mee?

Om kleding echt te kunnen recyclen, van een trui naar een nieuwe trui, ontbreken er schakels: zoals het op grote schaal opschonen, vervezelen en er dan weer nieuwe garens van maken. Maar belangrijkste belemmering blijft natuurlijk dat met lineair ontworpen kleding elke stap om te recyclen een dure stap is met bovendien de perceptie van vermeend kwaliteitsverschil. Tel daarbij op de nog lage hoeveelheden in een markt waar schaal een bestaansvoorwaarde is. Inkopende partijen moeten stappen nemen richting circulariteit, maar ook de textielindustrie moet innoveren en veranderen. Dat is een vakgebied dat door de jaren heen is geoutsourced naar de productielanden. Termen worden niet zuiver gebruikt en dat leidt tot verwarring en al dan niet terechte beschuldigingen van greenwashing. Want ‘Circulair textiel’ is een aanpak met vele onderdelen waarbij langere levensduur, hergebruik van materialen na afloop ook al mooie stappen zijn. Niet alles kan tegelijkertijd.

Wat gebeurt er wel met de kledingafvalberg?

In Nederland zijn veel initiatieven die deze dilemma’s tackelen: in Enschede wordt al jarenlang gewerkt aan chemische recycling. In Brabant ontwikkelt zich een heel ecosysteem rondom werkkleding. In de regio Amsterdam vindt hoogwaardige sortering en mechanische recycling plaats via het Innovatie Centrum Circulair Textiel in Wormerveer/Zaanstad.

De overheid zet in deze regio in op hoogwaardigere inzameling en verwerking en jaagt tevens de markt aan met circulair opdrachtgeverschap voor textiel. Evenals een kleine groep van kleine en grote merken die ook zien dat het anders kan en daar deze regio als springplank voor willen gebruiken. En bij defensie wordt wel post-consumer materiaal in hun producten toegepast; is de retourlogistiek op orde en wordt de kleding op materiaalsoorten gesorteerd.

Dus laten we ook eens kijken naar wat wel werkt en daarvan leren en heel kritisch zijn naar waar er sprake is van Greenwashing. Dat vereist wat bekendheid met het onderwerp en vooral een nieuwsgierigheid naar wat en of je iets koopt.

De Green Deal Circulair Textiel in de regio Amsterdam ondersteunt samenwerkingen tussen organisaties die iets willen waardoor concrete initiatieven met vele partners verder komen, zoals het ontwikkelen van circulaire collecties, langer gebruik, reparatie en regionaal herverwerking tot nieuw garens. Bekijk hier waar de Board samen met veel partners aan werkt.

Doe mee

Doe je met jouw organisatie ook mee met de beweging naar circulair textiel? Dan kun je echt het verschil maken. Schrijf je in voor de Ronde tafel circulaire bedrijfskleding op 3 juni.

Bekijk ons overzicht van bronnen en verdere informatie om snel impact te maken met werkkleding in de Quickstart werkkleding inkopen met impact.

21 mei 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten