Challenge voor startups in circulair verpakken: win €25.000

Vaak kennen startups met circulaire verpakkingsideeën nog weinig bekendheid, of ontbreken de kennis en financiële middelen om deze initiatieven van de grond te krijgen. Heb jij hét idee voor een circulaire verpakking? Dan roept het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) je op om mee te doen aan de KIDV Startup Challenge. De twee beste ideeën ontvangen een aanjaagbudget van €25.000 en inhoudelijke begeleiding om hun innovaties te realiseren.

Wat is circulair verpakken?

Circulair verpakken betekent dat je verpakkingen ontwikkelt die zo min mogelijk impact op het milieu hebben, zonder dat je daarbij de kwaliteit van het verpakte product in het geding brengt. Dat houdt in dat je ervoor zorgt dat de verpakking zo wordt ontworpen, geproduceerd en verwerkt, dat de verpakking zo min mogelijk grondstoffen nodig heeft en opnieuw kan worden gebruikt of gerecycled.

Bij circulair verpakken gaat het echter niet alleen om minder materiaalgebruik. Een verpakking wordt ook duurzamer als tijdens de productie verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan. Als de verpakking op maat wordt gemaakt voor het product dat erin vervoerd moet worden. Of als de verpakking zoveel mogelijk bestaat uit hernieuwbare of gerecyclede materialen.

Doe mee met de challenge en dien jouw circulaire verpakkingsidee in!

Wat kun je winnen?

Vanuit de inschrijvingen kiest het KIDV de zes beste ideeën. De geselecteerde startups worden uitgenodigd hun innovatie te presenteren tijdens een bestaand relevant netwerkevent. Op basis van de ingezonden informatie en presentaties wijst het KIDV twee winnaars aan. Het KIDV helpt om de slagingskans van deze twee innovaties zo groot mogelijk te maken en op te schalen. We bieden de winnaars:

  • €25.000,- aanjaagbudget;
  • inhoudelijke begeleiding gedurende zes maanden;
  • toegang tot een relevant netwerk bestaande uit o.a. potentiele afnemers en kennispartners.

Meedoen?

Aanmelden voor de challenge gaat via https://www.kidv.nl/7849/. Na ontvangst van je gegevens krijg je het inschrijfdossier toegestuurd.

Je dient je inschrijving uiterlijk 26 november 2018 in te leveren. Waar zal de selectiecommissie op letten? En wat verwachten zij van de aanmeldingen? Lees hier het interview met Ronald Lewerissa en Guido Braam.

Heb je vragen over de inschrijving, heb je hulp nodig en/of wil je de voorwaarden en spelregels ontvangen? Neem dan contact op met Charissa Koolen: ckoolen@kidv.nl, 06 28 77 13 01.

Belangrijke data

  • sluiting inschrijving: 26 november 2018
  • bekendmaking geselecteerde startups: december 2018
  • presentaties geselecteerde startups: februari/maart 2019
  • bekendmaking winnaars: februari/maart 2019