Young on Board praat mee over gezondheid

Hoe winnen wij in kwetsbare wijken gezonde levensjaren door betere voeding, meer beweging, voorlichting en systeemverandering? Over die vraag van een lid van Amsterdam Economic Board bogen de leden van Young on Board zich onlangs.

Tijdens de drieluik-sessies van Young on Board komen jonge gamechangers, experts uit het vakgebied en Boardleden aan het woord rond een centrale vraag. Nupur Kohli, Maartje Nelissen en Syro Ronda blikken terug op de drieluik over Gezondheid. Wat nemen ze hiervan mee en wat blijft hangen?

Wat was de hoofdvraag tijdens de drieluiksessie over Gezondheid en hoe zijn jullie te werk gegaan?

Hoe kunnen we in kwetsbare wijken gezonde levensjaren bevorderen? Daar wilde we het graag over hebben. We hadden direct de wens een zo divers mogelijke groep sprekers te benaderen en verschillende invalshoeken te horen. Van overheid tot bedrijfsleven, artsen en docenten. Dat heeft ontzettend toffe perspectieven ingebracht tijdens de verschillende sessies.

Er liggen grote uitdagingen in deze probleemstelling. Het probleem zelf is zeer complex. Want wat is  gezond leven en is daar een eenduidig antwoord op? Ook is het eigenaarschap diffuus. Dat geeft onduidelijkheid over bij wie de verantwoordelijkheid ligt of wie deze pakt. Bovendien is er een enorme kloof tussen gedrag en effect en tussen kennis van het systeem en de wijken zelf. Een samenwerking tussen multinationals en de samenleving is nodig, maar moet ook op een goede manier worden vormgegeven.

Wat is de beste vraag die werd gesteld en waarom?

Verreweg de vraag die het meeste terugkwam is hoe we juist het probleem onderdeel kunnen maken van de oplossing. Een van de grote uitdagingen die we zien is dat er weinig tot geen verdienmodel zit op mensen gezond maken en houden. Op dit moment zijn de commerciële belangen van de zorg nog enorm, maar er mist een (financiële) incentive aan de kant van preventie. Hoe zouden we dat als samenleving, maar ook in het bedrijfsleven kunnen stimuleren? Verder kwam de zin ‘Those who have the privilege to know, have the duty to act’ voorbij, een belangrijke quote van Albert Einstein, die ons allemaal uitdaagt zelf te doen wat we kunnen.

Wat is de grootste uitdaging die jullie zien?

We worden elke week een weekend ouder. Het aantal negentigplussers is in 25 jaar met 200% gestegen. Het aantal alleenstaande senioren verdubbelt naar 2 miljoen. Dat, in relatie met toenemende druk op de zorg en personeelstekorten, wordt een enorme uitdaging. Mede door toenemende druk op zorgkosten krijgen ook zorginstellingen het financieel gezien steeds zwaarder.

Welk voorbeeld heeft jullie geïnspireerd of tot nieuwe inzichten gebracht?

Er kwamen toffe voorbeelden langs, juist ook door Corona zoals Boeren & Buren en de populaire app Ommetje die op een laagdrempelige manier mensen aan het wandelen krijgt. Ook de inzet van gamification is een boeiende ontwikkeling. Wijken kunnen elkaar uitdagen en stimuleren gezonder te zijn, te worden en te blijven. Bijvoorbeeld door inzet van lokale ambassadeurs die werken vanuit de wijken en informele en formele zorg aan elkaar verbinden en sterke begeleiding en tools krijgen. Eigenaarschap over lokale, speelse projecten die voortkomen uit directe behoeftes.

Wat gun je of hoop je voor Metropoolregio Amsterdam op dit onderwerp?

Meer verbinding, met name met de directe krachtwijken en de doelgroepen zelf. Wat willen de mensen uit de wijk, waar liggen grote behoeftes en ideeën? Daarop intappen om vervolgens bottom-up initiatieven een plek te geven, kan een mooi startpunt zijn.

Wat geeft een frisse, nieuwe of inspirerende kijk op dit onderwerp?

Het boek Briljante businessmodellen in de zorg van o.a. Jeroen Kemperman is een aanrader!

18 mei 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten