Matchmaking Inkopers en Circulaire Innovators

NPSP

Sector: bouw, industrie
Producten: kunststoffen

NPSP maakt duurzame, vezelversterkte kunststoffen voor bouw, design, mobiliteit en industrie. De kunststoffen bevatten tot 100% natuurlijke vezels en zijn daardoor een milieuvrienlijker alternatief dan olie gebaseerd plastic. Samen met haar opdrachtgevers realiseert NPSP verrassend mooie oplossingen voor technische vraagstukken in de bouw en openbare ruimte. Hun doel is om producten te leveren die langer meegaan en beter zijn voor mens en milieu.

Sustonable

Sector: bouw, inrichting
Product: komposiet

Sustonable introduceert ‘s werelds eerste recyclebare composiet steen. Het product is gemaakt van kwarts en gerecycled PET als bindmiddel. Daarmee is het 100% recyclebaar, in tegenstelling tot composietsteen, graniet of keramiek. Voor het productieproces worden bovendien geen chemicaliën gebruikt. Het product is niet alleen sterk, maar ook een stuk lichter en dunner dan de meeste soortgelijke materialen en heeft bovendien het uiterlijk en het voelt aan als natuursteen. De toepassingen zijn: werkbladen, indoor wandpanelen en gevelbekleding.

Envelopebook

Sector: facilitair
Producten: notebooks, schriften, blocnotes.

EnvelopeBook hergebruikt restpartijen enveloppen en briefpapier tot notebooks, schriften en blocnotes. Deze restpartijen ontstaan na een logo-verandering of verhuizing van een organisatie. De papieren worden door EnvelopeBook zo slim mogelijk versneden en zonder water verwerkt tot circulair kantoorartikel of (relatie)geschenk.Voor bedrijven die zelf over een voorraad oud huisstijlpapier beschikken, worden direct nieuwe items uit het eigen papier gemaakt.  Ook levert EnvelopeBook kantoorartikelen en op maat gemaakte producten uit voorraad.  Alle producten worden in samenwerking met lokale grafische bedrijven in Nederland gemaakt.

 Planq

Sector: inrichting
Product: meubilair, design producten

Planq is een duurzame innovatie en design studio. Met kennis over materialen en een passie voor het milieu creeren ze inrichting, life-style producten en meubilair. Alle producten zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen of geupcycled afval. Zo zorgen ze naast een scherp design ook voor bewustwording dat resten en natuurlijk materiaal super goede producten geven.

Moonen Packaging

Sector: catering, facilitair
Product: koffiebekers

Moonen Packaging produceert disposable bekers, gemaakt van suikerrietafval met een biologisch afbreekbare coating. Voor het gebruik van de bekers hebben ze het concept ‘Stack-it’ ontworpen. Stack-it is een biologisch circulair bekerconcept; Moonen levert bekers en toebehoren én haalt het retour. De gebruikte bekers leveren biogas en compost op. Het doel is het creëren van een 100% biologische kringloop.

Bambooder

Sector: bouw, industrie, verpakking
Product: bio-plastics, composiet, lichtgewicht verf.

Bambooder produceert en ontwikkelt natuurlijke bamboevezels op een manier zodat alle unieke eigenschappen bewaard blijven. De Bamboevezels zijn 100% hernieuwbaar en daardoor een alternatief voor minerale/fossiele grondstoffen. De vezels beschikken over gunstige mechanische eigenschappen waardoor ze geschikt zijn als grondstof voor toepassingen als constructieve composieten, versterkte plastics en lichtgewicht verf. De vezels worden deels lokaal geproduceerd en geïmporteerd.

Plastic Whale

Sector: inrichting, afval
Product: bedrijfsuitjes, meubilair

Plastic Whale strijdt voor plasticvrije wateren. Op boten gemaakt van plastic uit de grachten laat Plastic Whale toeristen, schoolkinderen en mensen uit het bedrijfsleven vissen naar plastic, waar weer meer boten van gemaakt kunnen worden. Daarnaast hebben ze ook een meubellijn uit gerycled plasticafval ontwikkeld.

Cartoni Design

Sector: inrichting
Product: design meubels

Marijn Muller (40) & Willem Tacken (41) zijn de oprichters van Cartoni Design. Muller en Tacken combineren een commerciële achtergrond met een grote affiniteit voor (duurzaam) design. Cartoni Design brengt handgemaakte en duurzaam geproduceerde veelal kartonnen meubels uit die net zo lang meegaan, net zo sterk en net zo mooi zijn als meubels van hout. Het label startte met de uit karton vervaardigde AMS-serie van Ernst Koning, gevolgd door ontwerpen van andere designers die de creatieve mogelijkheden laten zien van wat je allemaal niet met teruggewonnen, gerecyclede en duurzame materialen kunt vervaardigen.

Moduplus

Sector: inrichting
Product: banken, zitmeubilair

Met duurzaamheid als uitgangspunt is het Moduplus systeem ontworpen, een modulair zitsysteem  met de focus op hergebruik. Het ontwerp bestaat uit een zitting en een leuning en met slechts die twee elementen heb je alles wat nodig is om een ruimte in te richten. Vanuit deze elementen kan je moeiteloos een stoel, een bank, een hoekbank, een lounge set of een ziteiland maken. Deze modulaire basiselementen kunnen oneindig worden herschikt tot nieuwe formaties waardoor de ze een lange levensduur genieten en makkelijk hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

New Horizon/ Urban Mining Collective

Sector: Bouw, sloop
Product: tweedehands bouwmateriaal

Het Urban Mining Collective gebruikt de stad als bron. Ze maakt grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt voor hergebruik. Het logo van het UMC wordt gebruikt op de materialen die de partners vanuit Urban Mining produceren of op de markt brengen. Deelnemers aan het collectief betreffen hoofdzakelijk gevestigde namen uit de bouwwereld, die zowel nieuwe als gebruikte (hybride) materialen leveren aan hun klanten.

 

HuisVeendam

Sector: bouw, inrichting
Product: bio laminaat

Huisveendam heeft bio-laminaat ontwikkeld, een duurzaam fineer-achtig materiaal van biologische grondstoffen met veel uiteenlopende toepassingen. HuisVeendam vervaardigt dit bio-laminaat van organische reststromen zoals bijv. cacao dop, riet kaf, aardappelschil, reitdiep gras en verlijmt dit met een duurzaam bindmiddel op basis van aardappelzetmeel. Deze unieke bio-laminaten kunnen we aanbrengen als decoratieve toplaag op allerlei soorten meubilair, ook uniek op maat gemaakte interieurproducten. U kunt kiezen om uw eigen organische reststroom (uw eigen afvalstromen of grondstoffen) te gebruiken voor het vervaardigen van een uniek “custom bio-laminaat”, waarbij de materialen uit uw eigen lokale omgeving gewonnen kunnen worden.

HuisVeendam produceert al haar producten in Nederland volgens een eerlijk en duurzaam proces, waardoor het 100% biologisch afbreekbaar is, CO2 neutraal, oplosmiddelvrij (VOC vrij) en onder andere circulair inzetbaar.

SNEW

Sector: ICT
Product: ICT upcycling

SNEW biedt gebruikte en afgeschreven ICT-apparatuur een tweede (of soms derde) leven. Door verouderde en afgeschreven apparatuur op te kopen, biedt SNEW enerzijds bedrijven financiële compensatie en anderzijds een maatschappelijke verantwoorde bestemming voor hun oude apparaten. Koper van oude apparatuur krijgen een terugkoopgarantie naar 5 jaar. Zo wordt de 3de levenscyclus gewaarborgd en de kosten voor de koper van refurbished apparatuur gedrukt. Inmiddels verkoopt SNEW 200.000 refurbished producten per jaar.

Roetz Bikes

Sector: Mobiliteit
Product: Geupcycled fietsen

Roetz bikes maakt fietsen met oog voor duurzaamheid en design. Als missie staat hergebruik centraal voor hun producten en processen. Voor hun fietsen hergebruiken ze daarom waardevolle onderdelen van oude fietsen zoals de frame. Daarnaast hebben ze een sociale werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Zelfs de OV fietsen maken zij sinds kort circulair.

Straw by Straw

Sector: Catering
Product: Rietjes

Iedere dag worden honderden miljoenen rietjes gebruikt over de hele wereld, en na 1x gebruik vervolgens weer weggegooid.

Straw by Straw vervangt plastic rietjes met natuurlijke rietjes gemaakt van100% rietstengels. 1x per jaar na de maïsoogst wordt riet geteeld, dit wordt bij boeren verzameld en vervolgens schoongemaakt en handgesneden tot échte drinkrietjes.

Zij hebben 2 doelen:

  1. Ervoor zorgen dat men niet bij elk drankje een rietje meegeeft, alleen als het écht nodig is.
  2. Het gebruik van plastic rietjes stopzetten door deze te vervangen met milieuvriendelijke alternatieven.

Zij zijn op zoek naar cateraars, evenement-organisatoren, bedrijfskantines en horeca gelegenheden om samen impact te maken.

Closing the Loop

Sector: ICT
Product: Circulaire keten voor mobiele telefoons

Closing the Loop maakt mobiele telefoongebruik circulair. Het zet inzamel- en recyclingprojecten voor afvaltelefoons op, in emerging markets. Zo wordt de mondiale keten van mobiele telefoons gesloten. Dat is nodig, omdat veel telefoon bij het einde van de levenscyclus in Afrika of Azië eindigen – en daar ellende veroorzaken.
Met het ‘One for One’ programma laat CTL organisaties mobiele telefoons ‘afval-vrij’ afvoeren. CTL compenseert dit ‘bedrijfsafval’ – veroorzaakt doordat een telefoon uiteindelijk op een vuilnisbelt terecht kan komen – door de inzameling en verantwoorde recycling van een defecte telefoon.
Dezelfde aanpak wordt ook ingezet zodat mobiele telefoons circulair ingekocht kunnen worden. Door een nieuwe telefoon te koppelen aan de inzameling van een afvaltelefoon, zorgt CTL er voor dat een telefoon niet langer leidt tot grondstofschaarste en vervuiling, maar juist tot meer recycling en meer urban mining. De dienst is dus vergelijkbaar met CO2 compensatie, maar dan voor schaarse metalen.
Inmiddels heeft CTL bijna twee miljoen telefoons gerecycled. Het doel van CTL is om door intensieve samenwerking met diverse partijen over tien jaar 80% procent van alle mobieltjes te recyclen.

Sims Lifecycle Services

Sector: ICT
Product: Recycling

Sims Lifecycle Services specialiseert zich in het recyclen, repareren en hergebruik van voornamelijk E-waste (elektronica). SIMS kan ruim 98% van dit afval recyclen en verwerken tot ijzer, aluminium, plastics (of een mix, waar bijvoorbeeld de Amsterdammertjes van worden gemaakt, en ABS); ofwel: veel hoogwaardig materiaal.

Circular.Cloud

Sector: bouw, sloop
Product: Gebouwenpaspoort

Bouwmaterialen zijn schaars. Hergebruik van materialen is dan ook essentieel. Circulair bouwen speelt hierin een belangrijke rol. Met het gebouwenpaspoort krijg je inzicht in de gebruikte materialen en producten van jouw gebouw en de waarde hiervan. Bij toekomstige renovatie of sloop kun je deze materialen eenvoudig hergebruiken. Circular.Cloud is een gezamenlijk initiatief van de Architekten Cie. en CAD & Company. Ons team van bouw- en IT-specialisten wil de duurzaamheid en het informatieproces van gebouwen verbeteren. Wij streven naar hergebruik van gebouwen, producten en materialen. Dit doen wij met een groep innovatiegedreven personen met een circulaire visie. Wij bieden jou de sleutel tot effectief waardebehoud!

 MUDJeans

Sector: Textiel
Product: Spijkerbroeken, bedrijfskleding

Met Mud Jeans heeft Bert van Son om in 2013 een duurzamere variant van jeans geïntroduceerd. Bij de productie zette hij in op duurzame katoen. Maar belangrijker was het leasemodel van Mud Jeans: door spijkerbroeken te leasen heeft het bedrijf de mogelijkheid om afgedankte broeken in te nemen en te recyclen tot een nieuw product

Alle jeans worden na gebruik weer ingeleverd. De oude jeans worden eerst ‘geupcycled’ tot vintage jeans en worden uiteindelijk verwerkt in nieuwe kledingstukken. Oude jeans worden teruggestuurd naar de fabriek in Italië, waar ze worden vermalen en gemixt met nieuw biologisch katoen, waaruit een nieuw garen ontstaat. Zo wordt de vraag naar nieuw geproduceerd katoen teruggebracht.