Amsterdam heeft de intentie om in 2050 een volledig circulaire stad te zijn. Een stad waar we materialen hergebruiken, afval vermijden en kringlopen van hulpbronnen sluiten.
Om de voortgang naar dit doel te beoordelen, heeft Amsterdam gegevens nodig over de mate waarin materialen worden gebruikt, hergebruikt of verspild. Dit is waar de Circulaire Monitor van Amsterdam om de hoek komt kijken: deze brengt in kaart in hoeverre de Amsterdamse economie meer circulair wordt en identificeert gebieden waar meer moet gebeuren.
Het verzamelen van al deze gegevens voor verschillende sectoren in Amsterdam is een enorme taak. Vooral als je kijkt naar industrieën waar deze gegevens niet openbaar beschikbaar zijn. Een van de belangrijkste waardeketens in Amsterdam is die van voedsel en organisch afval. In de voedselvoorzieningsketen zijn er veel partijen die informatie hebben over voedselverspilling of voedseloverschotten, maar deze gegevens zijn niet gemakkelijk beschikbaar en zijn verspreid over veel (vaak commerciële) partijen, zoals supermarkten, die hun gegevens niet openbaar delen. Hoe al deze gegevens te benaderen, te verzamelen en samen te voegen is nog steeds een moeilijk probleem zonder directe oplossing.
Mersiha Tepic, Senior Onderzoeker bij de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Amsterdam, zal een demo geven van de Circulaire Monitor en dieper ingaan op haar datadilemma in dit project: het gebrek aan data van belangrijke (commerciële) partijen in de stad.
De online supermarkt Picnic zit erg bovenop zijn eigen gegevens. De tweede spreker Maarten Sukel is Data Scientist bij Picnic Technologies. Hij zal laten zien hoe Picnic geavanceerde methoden gebruikt die traditionele gegevensbronnen combineren met foto’s, geschreven beschrijvingen en geografische informatie om te voorspellen welke producten hun klanten de volgende keer willen hebben en hoe ze verspilling kunnen minimaliseren.
De laatste spreker van de dag is Joris Bouwens. Joris is projectmanager en senior consultant in het Circular Industries team van Metabolic. Hij zal presenteren wat Digitale Product Paspoorten zijn en de enorme kans die ze bieden voor een meer circulaire economie.
Programma
- Inloop
- Welkom en introductie door Amsterdam Smart City
- Demo van de Circulaire Economie Monitor Amsterdam door Mersiha Tepic (Gemeente Amsterdam)
- Maarten Sukel (Picnic) over het gebruik van data science om afval te minimaliseren
- Joris Bouwens (Metabolic) over digitale productpaspoorten
- Q&A en paneldiscussie
- Wrap-up en borrel
De toegang tot dit evenement is gratis. Registratie is vereist.
Meer informatie
Data Dilemmas is een samenwerking tussen ons programma Amsterdam Smart City en het Data Lab van de gemeente Amsterdam. Drie keer per jaar verkennen ze de mogelijkheden voor het gebruik van gegevens en nieuwe technologieën om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met de nadruk op verantwoorde digitalisering. Het doel is gegevens te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken. Maar wat gebeurt er met alle verzamelde gegevens? Welke dilemma’s kom je tegen als je (persoonlijke) gegevens verzamelt om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn belangrijk voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.
Bron Afbeelding: Gemeente Amsterdam, Onderzoek en Statistiek.
Waar en wanneer?
Neem contact op
Deel dit artikel
Events
10
okt
#slimgroengezond
Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, Twitter en schrijf je in voor onze Board Update.