VanGasLos Festival

  • Circulaire Economie
  • De afgelopen maanden is één van de grootste transities van de eeuw ingezet. We gaan in de aankomende 30 jaar van aardgas af in de gebouwde omgeving.

    Deze transitie heeft iedereen nodig. De bewoners, de lokale bottum-up initiatieven, de corporaties en hun huurders, de gemeenten, de netbeheerders, de installateurs, de bouwers en maatschappelijke organisaties. Deze samenwerking begint steeds beter te lopen. Het gaat misschien minder snel dan gehoopt. Maar er gebeurt zeker meer dan we hadden verwacht.

    In de voormalige elektriciteitscentrale uit 1903 op de Hoogte Kadijk zie je tijdens dit evenement 12 imponerende, levensgrote kunstwerken. Het kunstenaarscollectief de G4 maakte ze speciaal voor dit festival. G4 geeft alvast een kleine terugblik op de huidige tijd vanuit 2050. De schilderijen behandelen de verhouding van de mens tot het gebruik van aardgas.

    Er zijn een aantal bijzondere sprekers, waaronder Maarten Hajer en Arash Aazami, om de transitie te duiden en te helpen in te zien dat het een spannend en chaotisch traject is. Een transitie die vooral kansen biedt.

    Een aantal organisaties gaat op originele wijze met het publiek aan de slag om antwoord te geven op de vraag: Hoe moet dat nou? Hoe gaan we van gas los? Laat je meenemen in de wereld van gamechangers en energievoorlopers, en ga nieuwe samenwerkingen aan. Het wordt een bijzonder dag.