Uitdagingen in een Smart World

 • Algemeen
 • Circulaire Economie
 • Digitale Connectiviteit
 • Gezondheid
 • Mobiliteit
 • Drieëndertig techniekstudenten van zeven verschillende techniekopleidingen in hun derde of vierde studiejaar, afkomstig van vijf hogescholen, hebben voor de Minor Smart World gekozen. Zij hebben in multidisciplinaire teams bij organisaties in de praktijk gewerkt aan concrete innovatie-uitdagingen. Zij zullen hun vaak al werkende ontwerpen en oplossingen tonen en toelichten.

  Kom prototypes bekijken, zien welke meerwaarde hun ideeën bieden voor gebruikers, vragen stellen en kom in contact met deze enthousiaste vernieuwende techneuten. Krijg een indruk van het soort uitdagingen die studententeams wellicht ook voor jouw organisatie zouden kunnen aanpakken.

  Programma

  • 14.00 Opening (inloop vanaf 13.30u)
  • 14.00 SmartBeat uitgevoerd bij HartVeiligWonen
   Hoe kun je de overlevingskansen van iemand met een hartstilstand vergroten? De eerste minuten zijn cruciaal. Team HartveiligWonen ontwikkelde een SmartDevice waardoor hulp ter plekke kan zijn nog voordat de hartstilstand een feit is.
   https://smartworldhartveiligwonenelburg.wordpress.com/
  • 14.15 Valdetectie voor ouderen uitgevoerd bij Cinnovate
   Stel je struikelt thuis, maar je bent niet meer in staat om zelfstandig op te staan. Het is een groot risico voor de groeiende groep zelfstandig wonende ouderen in onze maatschappij. Het studententeam ontwikkelde een prototype voor SmartValtdetectie.
   https://smartcinnovate.wordpress.com/
  • 14.30 Smart Firemen uitgevoerd bij Schiphol – The Grounds
   In een brandend gebouw vol rook de uitgang weer vinden is bijna onmogelijk. Terugvallen op technologie zoals gps en wifi is te risicovol – wat als de stroom uitvalt? Een team van ICT’ers en productontwerpers ging aan de slag om te komen met een heel slim prototype voor de brandweer van Schiphol.
   https://comakeratschiphol.wordpress.com/
  • 14.45 SmartCrossing uitgevoerd bij Quovadits
   Auto’s worden alsmaar slimmer, maar de voetganger zelf blijft kwetsbaar. Een team van
   Mobiliteitsexperts en ICT’ers ging aan de slag om de voetgangersoversteek veiliger te maken.
   https://smartcrossing.wordpress.com/
  • 15.00 CaesarSoccer uitgevoerd bij CaesarExperts
   De ontwikkelingen in SmartWorld vragen om enthousiaste getalenteerde professionals met ICT kennis. Maar hoe werf je deze mensen? CaesarExperts liet getalenteerde studenten zelf een wervingstool ontwikkelen die niet is te weerstaan: come and play CaesarSoccer!
   https://caesarexpertsblog.wordpress.com/
  • 15.15 SmartHandhaving uitgevoerd bij Datalab Gemeente Amsterdam
   De openbare ruimte in onze hoofdstad is schaars. Foutparkeerders blokkeren de weg. Kan de
   foutparkeerder makkelijk aan een alternatieve parkeerplek worden geholpen? En kan Gemeente
   Amsterdam tegelijkertijd slim geholpen worden om daar te handhaven waar de nood het hoogst is? Met de nodige extra GIS kennis en databases gingen de studenten aan de slag.
   https://minorparkerenamsterdam.wordpress.com/
  • 15.30 OV-dashboard uitgevoerd bij Keypoint Consultancy
   Van elke bus, tram en trein in Nederland is exact bekend waar deze zich bevinden. Dus ook of deze op tijd rijdt. Het goede nieuws: die data zijn openbaar. Het slechte nieuws: ze zijn bijzonder complex om te analyseren. Maar wat nou als je een dashboard hebt waarmee je met een paar klikken de gewenste informatie op je scherm tovert?
   https://smartkeypoint.wordpress.com/
  • 15.45 Cloud Robotics uitgevoerd bij Lectoraat Robotica, Windesheim Flevoland
   Smart devices zullen in toenemende mate een rol hebben in de gezondheidszorg. Interactie tussen mensen smart devices is daarbij cruciaal. It’s alive! Studenten ontwikkelden een zorgrobot die in verbinding staat met de cloud en zo nog behulpzamer wordt.
   https://swcloudrobotics.wordpress.com/
  • 16.00 Smart Market en borrel – maak nader kennis met de studententeams en hun producten
  • 17.00 Einde programma

   

  Wat is Smart World?

  Steeds meer dingen worden uitgerust met sensoren, chips en apps. Van tags met slechts beperkte procesverwerking tot intelligent devices en robots: het ‘Internet of Things’. Via netwerken werken ze in onze omgeving slim samen met elkaar en met ons. Technologie wordt sneller, slimmer en goedkoper. De hoeveelheid data die mensen, sensoren, databases, etc. uitwisselen verdubbelt elke twee jaar. Al deze data kun je, vaak realtime, doorzoeken, combineren, analyseren, visualiseren en slim inzetten. Het vergroot de kennis van de wereld om ons heen, maakt processen efficiënter en maakt onze omgeving steeds intelligenter, prettiger en duurzamer. Big Data en Internet of Things bieden ongekende mogelijkheden voor innovatie in een Smart World.