Tech for Good Hackathon: Track & trace de keten

 • Digitale Connectiviteit
 • We dagen je uit om samen met jouw team aan de slag te gaan met de challenge om ketens eerlijker en transparanter te maken. Schrijf je hier in en maak kans op de Pioniersprijs van het SIDN fonds ter waarde van €10.000.

  De uitdaging

  Van fairtrade koffie tot cradle-to-cradle bureaustoelen en van Beter Leven-eieren tot een ecolabel in je nieuwe trui, overal in de samenleving zijn keurmerken bedacht om consumenten te garanderen dat een product verantwoord is. Toch is het niet eenvoudig om als bedrijf na te gaan waar alle verschillende grondstoffen of productonderdelen precies vandaan komen, waar ze van gemaakt zijn en onder welke omstandigheden ze zijn geproduceerd. Die track and trace kan vast een stuk slimmer, efficiënter en transparanter.
  Bovendien is het hoognodig dat er – naast productkeurmerken – ook een keurmerk komt voor internettoepassingen die gebruik maken van big data. Slimme, zelflerende algoritmen spelen een steeds grotere rol bij beslissingen van overheden, bedrijven en particulieren. Dan moeten we er wel op kunnen vertrouwen dat deze algoritmen deugen. Hoe weten we zeker dat een slimme app die sollicitanten selecteert niet discrimineert op basis van sekse of herkomst? Hoe kunnen we erop vertrouwen dat een analysetool in het ziekenhuis de juiste diagnose stelt? En hoe weten we of de apps op onze telefoons onze privacy waarborgen?

  De oplossing

  Kom met een technische oplossing om de data- of productketen zo eerlijk en transparant mogelijk te maken. Aan het eind van de tweedaagse hackathon presenteer je met je team een werkende applicatie of prototype van je product.

  De teams

  Om meteen voortvarend aan de slag te kunnen schrijf je je bij voorkeur in als team. Kom dus met collega’s en/of studiegenoten op wie je goed bent ingespeeld. Teams bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 deelnemers. Softwarebedrijven, applicatiebouwers, start-ups en studententeams zijn allemaal welkom. Alleen inschrijven kan ook, dan word je ingedeeld met andere deelnemers aan de hackathon. Bedenk wel dat de meeste oplossingen méér dan alleen technische skills nodig hebben. Een diverse teamsamenstelling is dus een pré!
  Let op: alle teamleden moeten zich individueel aanmelden via dit aanmeldformulier onder vermelding van jullie teamnaam.

  De prijs

  De winnaar van de Tech for Good Hackathon maakt kans op de Pioniersprijs van het SIDN-fonds ter waarde van €10.000 én de winnende oplossing wordt mogelijk geïmplementeerd door het project Digitale Connectiviteit van Amsterdam Economic Board.

  De partners

  Deze hackathon komt mede tot stand door Amsterdam Economic Board, The Things Network, Peerby, Fontys Hogeschool Eindhoven en het SIDN fonds.