REFLOW loopt dit jaar af en op de avond van 19 april houden we een circulair textiel festival in Pakhuis de Zwijger.

Het wordt een groots en veelzijdig programma door het gehele pand met een afsluitende REFLOW presentatie, workshops, film, kledingruil, markt, spoken word en meer.

Programma

19:00 – 21:30 – Marktplaats en workshops (doorlopend)

 • Eten & drinken (café en foyer 2e etage)
 • Pop-up Swapshop voor kledingruil (Expo).
  Lever jouw kleding in in ruil voor Swaps. En zoek iets anders leuks uit in de pop-up Swap Shop
 • Mending workshop van Waag’s Textile Lab (Expo)
  Repareer en upcycle kleding die je nu niet meer gebruikt onder begeleiding van workshopleiders van Waag’s Textile Lab
 • Fashion Revolution Garment Stories workshop (Foyer 2e etage)
  Schrijf een breakup letter naar jouw achterhaalde shopgedrag of een love letter naar the good & improved you en krijg een plaatsje op de Wall of Fame
 • Stands (Foyer 2e etage)
  Culture.fashion, Fashion for Good (Fashion Confession Booth), MUD Jeans, De Steek, True Cost Label, Cosh! Clean & Unique en rolkarren van de stadsgarderobe om kleding in te leveren.

19.30 – 20.15 – Openingsprogramma: REFLOW Showcase (Grote Zaal)

Van de publicatie van het REFLOW booklet tot het opzetten van een Swapshop. En van de Denim Deal met ondernemers tot korting bij de kleermaker met een Stadspasactie. Hoe heeft het Europese project REFLOW bijgedragen aan het verduurzamen van textiel in Amsterdam? En hoe kan de stadsregio hiermee verder? Voor meer info en het sprekersoverzicht, klik hier.

20.30 – 21.20 – Breakouts

 • Green Deal Circulair Textiel (Grote Zaal)
  Meetup van Amsterdam Economic Board en partners, rond de Green Deal Circulair Textiel in de regio, met als thema samenwerking. Lees meer.
 • Docu en nagesprek Full Circle (Workspace)
  Filmvertoning van de documentaire “Full Circle” over overproductie, overconsumptie en textielafval en wat we daaraan kunnen doen en nagesprek met filmmaker Chanel Trapman, Thami Schweigler (Makers Unite) en Monique Drent (Swapshop). Voor meer info en het sprekersoverzicht, klik hier.

21.30 – 22.00 – Grand Finale (Grote Zaal)

 • Love letters uit de Fashion Revolution Workshop
 • Overdracht routekaart met Marieke van Doorninck
 • Performances

Achtergrondinformatie

Het REFLOW-project heeft tot doel circulaire en regeneratieve steden te ontwikkelen door actieve burgerbetrokkenheid en systeemverandering mogelijk te maken om de huidige benadering van materiaalstromen in steden te heroverwegen. Het project maakt gebruik van Fab Labs en maker spaces als katalysatoren voor verandering in stedelijke en peri-urbane omgevingen. Lees hier meer.