Meetup #3 Community Circulair Textiel

 • Circulaire Economie
 • Op donderdag 9 september om 16:00 uur vindt de Meetup #3 Circulair Textiel plaats. De community – ontstaan vanuit de Green Deal Circulair Textiel – komt hier bij elkaar.

  De community komt bij elkaar om de voortgang te horen op de verschillende thema’s, van elkaar te leren en nieuwe contacten te leggen. Ook wordt er aandacht besteed aan wat er allemaal op stapel staat bij de verschillende textiel initiatieven op weg naar een slimme, groene en gezonde regio Amsterdam.

  Programma

  We hebben een inspirerend programma samengesteld:

  DenimDealHans Bon van Wieland Textiles stond aan de wieg van de DenimDeal. Hij legt uit wat de doelstelling is en laat zien welke rol de sorteermachine Fibersort heeft in het bereiken ervan. Coördinator van de Denimdeal Roosmarie Ruigrok (gemeente Amsterdam & project REflow) is aanwezig om vragen te beantwoorden.

  Ook zoomen we in wat op er gebeurt met het gesorteerde niet herbruikbaar afgedankt textiel, nadat het uit de sorteermachine komt. Hans Bon en Ellen Mensink van Brightloops laten hun licht hierover schijnen.

  Hotellinnen – Judith Kolen van Hotel Casa is aangesloten bij de Koplopergroep circulaire hotels. (Meer) circulair hotellinnen is het streven. Frouke Anne Karsten van gemeente Amsterdam is trekker van de koplopersgroep en vertelt over wat de koplopergroep zo interessant maakt.

  Gedragsverandering Consumenten textiel – Hoe zorg je dat consumenten/burgers kiezen voor duurzame of circulaire aankoop, items langer gebruiken of niet in het restafval gooien. Hein Barnhoorn (TurnPike Supplies) vertelt meer over de urgentie, de ambities in de regio en doet een oproep.

  Ecosysteem – Op welke manier helpt de nieuwe tool Kumu tool om gemakkelijk met de juiste mensen in de circulaire textiel community in contact te komen? Je bent getuige van een korte sneak preview door Cecilia Raspantivan Waag en Textiellab die voor het REflowproject en Culture.Fashion deze tool in gaan zetten.

  Cindy Pielstroom zal het event op een persoonlijke en inspirerende wijze modereren.

   

  Dit is een besloten event. Als je graag wilt deelnemen, neem dan contact op met Claire Teurlings.

  Achtergrondinformatie

  Op 14 december vond de eerste Meetup plaats en ondertekenden zo’n 40 partijen op vijf thema’s uiteenlopende intenties om de komende drie jaar mee te werken aan een circulaire aanpak van textiel: refuse, reduce, reuse, repair, repurpose of recycling en regionale verwerking.

  Een geweldig startpunt en broodnodig want onze ambities in de regio zijn groot:
  In 2030 is maar liefst 50% van het textiel een closed loop. En al in 2025 gebruiken we 30% van het recycled materiaal van niet herbruikbaar afgedankt textiel. Dat betekent dat we nieuwe economische bedrijvigheid creëren door afgedankt textiel in de regio te recyclen en textiel en kleding veel langer in gebruik houden door inzet van ander ontwerp en andere business modellen.

  Tijdens Meetup #2 zoomden we in op circulaire isolatiejassen en garens. Lees het verslag en bekijk de filmpjes hier.