Meetup #2 Circulair Textiel

 • Circulaire Economie
 • Als community – ontstaan vanuit de Green Deal Circulair Textiel – komen we bij elkaar om de voortgang te horen op de verschillende thema’s, van elkaar te leren en weer nieuwe contacten te leggen. Natuurlijk krijg je ook te horen wat er allemaal op stapel staat bij de verschillende textiel initiatieven op weg naar een slimme, groene en gezonde regio Amsterdam.

  Programma

  • Ambities & concrete acties Green Deal Circulair Textiel
   Introductie en moderatie door Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie bij Amsterdam Economic Board
  • Circulaire isolatiejassen voor de zorg
   In gesprek met Monique Chaudron, Innovatie Manager CleanLease over de uitdaging om te komen tot circulair gebruik van isolatiejassen
  • De rol en inzet van overheden in de regio Amsterdam
   Marten Boels vertelt waar hij als Grondstoffenregisseur Metropool Amsterdam op inzet
  • Eerste rondje kennismaken
  • Circulair Fashion Innovation Lab
   Borre Akkersdijk, Creative Director BYBORRE, vertelt over het nut en de noodzaak om circulaire garens te ontwikkelen
  • Circulair in Onderwijs
   Suzanne van Rooij, Lead Partnerships Amsterdam Fashion Institute over de samenwerking die we kiezen om tot een goed spectrum van circulaire textiel opleidingen te komen.
  • Tweede rondje kennismaken

  Voor wie

  Deze Meetup is voor de tekenaars Green Deal Circulair Textiel.

  Achtergrondinformatie

  Op 14 december ondertekenden zo’n 40 partijen op vijf thema’s uiteenlopende intenties om de komende drie jaar mee te werken aan een circulaire aanpak van textiel: refuse, reduce, reuse, repair, repurpose of recycling en regionale verwerking.

  Een geweldig startpunt en broodnodig want onze ambities in de regio zijn groot:

  In 2030 is maar liefst 50% van het textiel een closed loop. En al in 2025 gebruiken we 30% van het recycled materiaal van niet herbruikbaar afgedankt textiel. Dat betekent dat we nieuwe economische bedrijvigheid creëren door afgedankt textiel in de regio te recyclen en textiel en kleding veel langer in gebruik houden door inzet van ander ontwerp en andere business modellen.

  Voorbeelden daarvan zijn lenen of huren, tweedehands/vintage, onderhoud en reparatie voor levensduurverlenging. Dit vereist innovatie op het terrein van productontwerp, recycling technologie, business modellen en een meer circulaire aanpak van het onderwijs voor textiel.

  Inloggen doe je via deze link